Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

dissabte, 12 de maig del 2012

Congrés Internacional de Cloenda: els jocs en la història


Els dies 18 i 19 de maig de 2012 tindrà lloc a Móra la Nova, Móra d’Ebre i Ascó ( la Ribera d’Ebre) el congrés de cloenda del cicle “Els jocs en la història. 2008-2012”. Aquest cicle ha constat de quatre jornades, que s’han dut a terme anualment en diverses poblacions de Catalunya:
2008Les societats a través del joc. Museu Comarcal de l’Urgell. Tàrrega
2009Espais de jocs: patrimoni, turisme i festa. Museu d’Art Modern. Tarragona.
2010. Cultura material i immaterial en el joc. Museu del joguet de Catalunya. Figueres.
2011. Els jocs i la interculturalitat. Pavelló de Suècia. Berga

Amb aquest cicle de jornades s’ha donat a conèixer la pràctica i la transmissió dels jocs en diferents etapes de la història en els diversos territoris de parla catalana i territoris propers; s’ha creat un fòrum d’entitats, organismes i investigadors interessats en l’anàlisi dels jocs tradicionals en relació a les diferents àrees del coneixement i finalment, a través de la publicació anual de les actes de cada jornada, s’ha materialitzat una col·lecció monogràfica de referència sobre el tema.
Amb el congrés internacional de cloenda “Els jocs en la història”, organitzat pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de Móra la Nova, es vol donar una visió ampliada del tractament i dels materials que, entorn dels jocs, s’han presentat en les jornades anteriors. Es pretén que esdevingui el fòrum aglutinador dels investigadors de centres d’estudis, del món universitari i d’altres procedències, interessats en el coneixement dels jocs tradicionals i del món lúdic dels territoris de parla catalana i d’arreu d’Europa, en qualsevol enfocament disciplinari, facilitant-los la presentació, en formats diversos, de les seves recerques i de les seves experiències d’aplicació –en l’ambit educatiu, lúdic-festiu, patrimonial, turístic, etc.-.
El Comitè Científic Organitzador ha estructurat el congrés en els següents àmbits:
1.- Els jocs en el segle XXI: noves tecnologies i educació
2.- Jocs, comunitat, turisme i festa.
3.- Les dimensions patrimonials del joc: cultura material i cultura immaterial.
4.- Comunicacions de temàtica lliure.
El congrés està reconegut pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya com a activitat de formació permanent adreçada al professorat no universitari.


Clica per consultar el Programa en pdf 

1 comentari:

Institut Ramon Muntaner ha dit...

Presentació de la publicació
"Els jocs en la història"

El passat dijous 30 de gener de 2014, a les 19.00 h, es presentà al mas de la Coixa de Móra la Nova, seu de l'Institut Ramon Muntaner, la publicació "Els jocs en la història", coeditada per l'editorial Afers (http://tinyurl.com/l4napcl) i el mateix IRMU.

Recull trenta-nou articles elaborats per diversos especialistes en jocs tradicionals (antropòlegs, historiadors, mestres d’educació física, educadors, etc.) que ens mostren la importància dels jocs tradicionals al llarg de la història. Expliquen projectes educatius de promoció del joc tradicional, la cultura material i la immaterial dels jocs, l’ús de jocs tradicionals a les noves tecnologies, a les festes, a l’ensenyament no formal, als museus i en el turisme com a mecanismes d’integració dins la nostra societat intercultural. Els investigadors estudien les experiències de projectes realitzats a Catalunya (incidint en les Terres de l’Ebre), el País Valencià, Aragó, Galícia, Portugal o França. L’obra ens acosta a les últimes recerques, novetats i projectes sobre els jocs tradicionals. Aquests articles es van presentar l'any 2012 en el Congrés Internacional "Els jocs en la història", organitzat per l'Institut Ramon Muntaner