Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

divendres, 12 d’octubre del 2012

181 Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova

L’exposició agrícola, la fira del vi, els firaires i els pavellons temàtics; 
trets identitaris de la històrica fira multisectorial

La vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega, serà l’encarregada d'inaugurar enguany la Fira de Móra la Nova, el certamen de referència a les comarques de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat.
El disseny de la fira mantindrà els seus trets identitaris; una potent exposició de maquinària agrícola, el pavelló ramader, el pavelló comercial, la fira del vi, les jornades tècniques orientades al sector agrícola i ramader i el recinte dels firaires, amb atraccions de grans dimensions.
El director de la Fira i segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Móra la Nova, Ivan Vilanova, destacà que la greu crisi econòmica que viu Catalunya no ha fet disminuir l’interès dels expositors, un total de 170. «Fins i tot hem rebut algunes peticions que no hem pogut atendre. Una de les claus és la decisió de no incrementar els preus dels estands», subratllà.
La superfície neta de la fira supera els 10.000 metres quadrats, ocupada de forma majoritària per les empreses de maquinària agrícola i industrial, vehicles, productes d'alimentació i material de construcció.
Una de les principals novetats és l'augment de la superfície dedicada a les atraccions de grans dimensions, que l’any passat van ser molt ben acollides pels visitants, assegurà Vilanova. Es calcula la participació d'uns 130 firaires.
Jornades tècniques
La fira obrirà portes el dijous a la tarda i es clourà diumenge al vespre. A banda de la visita -de caràcter gratuït- a l’exposició a l’aire lliure, els pavellons, la fira del vi i les atraccions; l’organització ofereix un programa d'actes paral·lel on destaquen les jornades tècniques per a  l’agricultura i la ramaderia.
Divendres  serà el torn de la primera jornada agrícola (a partir de les 10.00 hores) amb conferències sobre el manteniment de les instal·lacions de reg, la Política Agrària Comuna (PAC) més enllà del 2013 i la directiva de l’ús dels plaguicides.  A les 19.00 hores, l’alpinista Òscar Cadiach presentarà el seu darrer llibre i una hora més tard la sala d'actes municipal acollirà la jornada ramadera amb una xerrada sobre el sector porcí.
Unió de Pagesos organitza dissabte la segona i última jornada agrícola dedicada a les assegurances en els conreus de l’olivera i la vinya i als nous sistemes de seguretat per a les  finques agrícoles i ramaderes.
Diumenge al matí, s’oferiran demostracions de ferrar, esquilar cavalls i de l’antic ofici de carreter, proves d'habilitat i un espectacle amb cavalls a càrrec de Sant Serra.




1 comentari:

Viure als "Masos" ha dit...

Milers de persones van aprofitar aquest diumenge l'última jornada de la Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova. Ni el mal temps ni la crisi han aconseguit frenar els més de 50.000 visitants que es calcula que hauran passat per la mostra des de dijous, mantenint les xifres dels últims anys. La fira ha suportat la pluja, el vent i les baixes temperatures, ja que per la seua tradició i oferta està més que consolidada al territori i és la mostra multisectorial més longeva, amb 181 edicions. Els expositors i firaires, gairebé 300, reconeixen que la crisi és nota però la seua presència a la fira ajuda a establir nous contactes que poden convertir-se a posteriori en noves oportunitats de negoci.

La fira de Móra la Nova ha resistit la pluja, el vent i les baixes temperatures dels últims quatre dies. Un any més es superaran els 50.000 visitants, i malgrat tenir gairebé 300 expositors i firaires, molts s'han quedat en llista d'espera. Són 181 edicions de la fira més longeva del territori i de les més participatives. El secret d'aquest èxit, segon l'explica el seu director i segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Móra la Nova, Ivan Vilanova, "és la seva gratuïtat, que està dins del nucli urbà i que des de fa més de cinc anys, amb l'Ajuntament amb l'economia sanejada, no hem apujat cap tipus d'impost per als expositors i firaires". Des de 2005 els preus per als expositors es mantenen congelats.

Malgrat el mal temps i les petjades de la crisi econòmica, Vilanova ha fet una "valoració molt positiva de la nova edició de la mostra multisectorial. "Sempre és una de les fires més visitades de les Terres de l'Ebre, i amb 181 edicions no crec que n'hi hagi cap de més consolidada", ha destacat. Els expositors i firaires repeteixen any rere any.

Malgrat que les vendes no són sempre igual de bones els expositors "saben que compensa i repeteixen", ha apuntat el director de la fira. I és que les vendes directes han anat caient en les últimes edicions però el benefici s'aconsegueix a posteriori gràcies als contactes establerts. Com ha apuntat Josep Maria Grau, que té un taller de vehicles a Móra d'Ebre, malgrat que l'assistència de públic es manté, "la gent pregunta menys, s'ha notat el tema de la crisi, i van més a passejar que a comprar". "Però sempre és un benefici per a l'empresa, sempre hi ha contactes", ha afegit. Fer contactes amb nous clients és també l'objectiu de ser presents a la Fira de Móra la Nova per a Comercial Llauradó, una empresa local del sector de la construcció. El seu gerent, David Llauradó, reconeix que els dies de fira no són per fer vendes directes sinó per obrir possibilitats de vendes. "És difícil que algú esculli un bany aquí, però vindran un altre dia a la botiga i podran triar i mirar millor", ha dit.

Un dels èxits dins de la mostra agrícola ha estat de nou la Fira del Vi amb cellers de tot el territori i diferents Denominacions d'Origen. Enguany, i a petició dels viticultors s'ha canviat la copa per fer els tastos, oferint la estàndard copa Riedel, fet que també ha agradat molt als visitants. "Dintre de la mostra agrícola la fira del vi és importantíssima i hi passa molta gent", ha destacat Vilanova.

Malgrat no s'ha fet una estimació de l'impacte econòmic que la fira té sobre els comerços i establiments del municipi, el segon tinent d'alcalde de Móra la Nova reconeix que la satisfacció entre el sector de la restauració i el comerç és important. Móra la Nova no és un municipi de tradició agrícola, la fira ha mantingut la seva essència al voltant del món del pagès tenint en compte que els seus inicis es basaven en els intercanvis tradicionals del món ramader i agrícola. "Sabem que a l'entorn hi ha productes de molta qualitat i hem volgut conservar l'essència de la fira", ha apuntat Vilanova. Aquest diumenge s'han fet les demostracions amb el bestiar al pavelló ramader.