Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

dilluns, 25 d’octubre de 2010

La fira de Móra la Nova manté la promoció del sector agrícola i ramader

Només calia fer ahir al matí una passejada per observar el pes estratègic del sector agrícola a la Ribera, Terra Alta i Priorat, àmbit territorial de la fira. I és que a la fira, a banda de molts altres productes, s’hi exposa nombrosa maquinària agrícola, des de tractors i remolcs, fins a tot tipus d’eines per a podar i plegar olives i ametlles, entre altres. També s’hi poden comprar fitosanitaris, arbres de viver i una caldera alimentada amb biomassa, mentre es demana informació a un sindicat agrari.

Al costat dels expositors, l’organització manté el pavelló ramader que, en els últims anys, s’ha convertit en una veritable atracció. S’hi exposen cavalls, ponis, i fins a 350 aus de raça dels membres de l’associació de criadors d’aus El Francolí entre galls, gallines, anàtides, coloms i aus silvestres. En tres dies, es vendran quasi totes les aus, explicava ahir el tarragoní i membre de l’entitat, Jordi Amenós , «sobretot per persones que desitgen consumir els ous d’aquestes aus i també per persones interessades en conservar aquestes races».

A la mateixa hora, un centenar d’agricultors riberencs participaven al casal en unes jornades sobre la fruita dolça i més de 20 cellers i cooperatives començaven a oferir la seva gamma de vins en el marc de la fira del vi. Avui s’oferiran dues xerrades més orientades al sector, sobre la PAC i la comercialització directa dels productes agrícoles.

Els actes ramaders protagonitzaran la quarta i última jornada de la 179a Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova. La marató de cavalls, amb una gimcana per a carruatges amb quatre rodes, i l'arrossegament precediran les ja habituals curses i proves de salt, amb cavalls vinguts d'arreu de Catalunya. Al llarg del dia, els visitants també podran presenciar mostres d'antics oficis artesanals, com ara el de ferrar cavalls, el de carreter o el d'esquilador de rucs.

Tot i la crisi, la fira riberenca ha mantingut el nombre d'expositors, uns 190, encara que les vendes s'han reduït. “Les fires reflecteixen com està el país; la gent segueix venint i passejant-se però compra menys”, afirma Joaquim Lluís, l'expositor amb més participacions en la fira. Els organitzadors esperen igualar les xifres de l'any passat, amb una assistència d'unes cinquanta mil persones i un volum de negoci d'uns cinc milions d'euros.

A Móra la Nova van tancar ahir un llarg cap de setmana que l'ha convertida en una atracció per a visitants i curiosos del món agrari, ramader i industrial. Ahir, a més de les exposicions permanents de maquinària, hi va haver la jornada al món del cavall, amb demostracions de l'ofici de ferrer i també un concurs de salts de cavall.