Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

divendres, 16 de setembre de 2011

Indústria prorrogarà el permís d’explotació de la central d’Ascó

La renovació de la llicència d’explotació durant deu anys més del complex nuclear d’Ascó és una realitat, després que en la darrera sessió de control del Senat el ministre d’Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, anunciés que «el Govern prorrogarà el permís d’explotació de la central»

La renovació de la llicència fins l’any 2021, que va ser sol·licitada per l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) i que compta amb un informe favorable emès pel Consell de Seguretat Nuclear el passat juliol, s’ha de fer efectiva abans de 2 d’octubre, data en la que caduca el permís actual. De fet, el mateix ministre d’Indústria va destacar «ni España ni Catalunya ni ningú es pot permetre el tancament el tancament d’Ascó».
Per la seva banda, i davant l’anunci de l’ampliació d’operativitat del complex nuclear, el senador d’ICV, Joan Saura, va demanar al ministre que «no renovés la llicència». La petició va ser realitzada tenint en compte que encara no es coneixeran els resultats dels test d’estrès exigits per la Unió Europea després de l’accident de Fukushima, i que es coneixeran a finals d’aquest any. A més, Saura va responsabilitzar al Govern de Zapatero de «no haver complert els compromisos en matèria nuclear», recordant que el programa electoral del PSOE de 2004 contemplava la substitució gradual de l’energia nuclear per les renovables en un termini de 20 anys.

Satisfacció municipal
L’anunci de la pròrroga ha estat rebuda satisfactòriament per l’Ajuntament d’Ascó. De fet l’alcalde del consistori, Rafel Vidal, afirma que «contínuament hem complert totes les demandes que cada any ens han exigit el CSN i això avala que la central d’Ascó és segura per seguir funcionant en els propers anys».
A més, l’alcalde coincideix amb el ministre d’Indústria en que a hores d’ara no es pot renunciar a l’energia nuclear. Segons Rafel Vidal «a Catalunya l’energia nuclear és molt important i ara per ara les energies renovables no tenen una estabilitat de la generació d’energia».
Pel que fa a la candidatura d’Ascó a albergar el magatzem temporal centralitzat (MTC), l’alcalde defensa que «el municipi ha treballat per presentar el millor projecte i ens agradaria que la decisió ja estigués presa». A més, Rafel Vidal argumenta que «els resultats de les eleccions municipals han contribuït a consolidar la candidatura del municipi».

Les centrals d’Ascó i Vandellòs superen els tests d’estrès preliminars

Les centrals d'Ascó i Vandellòs, juntament amb la resta de plantes nuclears de l'Estat, han superat la fase inicial de les proves d'estrès requerides per la Unió Europea després de la catàstrofe de Fukushima

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va enviar ahir a la Comissió Europea l’informe preliminar amb els resultats inicials de les proves de resistència de les centrals, o tests d’estrès. Segons es va afirmar des de l’organisme, «el plantejament i les mesures proposades pels titulars es consideren adequats».

Aquest informe preliminar analitza la capacitat de resposta de les centrals davant d’inundacions, terratrèmols, accidents severs o pèrdua d’energia elèctrica, i identifica mesures per millorar el seu nivell de resistència.

Tot i que encara falta completar les proves amb els informes finals, ahir el CSN va fer públic l’informe preliminar, que ha conclòs que el valor adoptat per cada central en cas de terratrèmol «segueix sent vàlid». Les centrals estan revisant les anàlisis de marges sísmics, per sobre de la base de disseny dels equips, per assegurar i mantenir la parada de la central.

D’altra banda, totes les centrals han comprovat l’adequació de la base en cas d’inundacions externes. El cas més delicat és el de Vandellòs II, que és l’única central situada a la costa, si bé es troba situada en una cota superior als 20 metres per sobre del nivell del mar. El CSN conclou, però, que els nivells d’inundació adoptats com a base de disseny «segueixen sent vàlids».

També s’estan analitzat els marges de seguretat davant de successos que puguin provocar nivells d’inundació per sobre de les bases de disseny. Els successos més crítics corresponen a un trencament de preses.

Segons es desprèn de l’informe del CSN, en tots els casos els titulars indiquen que han comprovat que les preses resisteixen terratrèmols superiors als adoptats com a base de disseny sísmic i es conclou que els nivells d’inundació que s’aconseguirien a la central quedarien per sota de la cota d’esplanació en la qual es troba.

1 comentari:

Volem viure a Móra la Nova ha dit...

La setmana passada el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va facilitar a la Comissió Europea l'informe preliminar de les proves de resistència de les centrals nuclears de tot l'Estat. L'avaluació de la capacitat de resposta dels complexos, enfront d'inundacions, terratrèmols, accidents greus o la pèrdua d'energia elèctrica, ha posat en evidència alguns aspectes.

En el cas de la central d'Ascó només és capaç d'afrontar terratrèmols amb una acceleració de 0,16g (g equival a la gravetat terrestre), quan arran de l'accident de Fukushima es va establir l'exigència de 0,3g. Així mateix, el Consell de Seguretat va concloure en aquests primers estudis que «la planta podria suportar un terratrèmol, però en tot cas ha de revisar algunes canonades». En canvi, en la central de Vandellòs el marge de resistència està per sobre del requerit.

Així mateix, tot i que el complex nuclear d'Ascó també ha asseverat la capacitat de resistència de les preses de Mequinensa i Riba-roja enfront d'un terratrèmol, el Consell de Seguretat Nuclear n'està comprovant l'estabilitat mitjançant els corresponents processos d'avaluació i inspecció. Cadascun dels informes que han estat elaborats pels tècnics de les centrals posteriorment han estat revisats pel CSN, i també s'aconsellen altres millores.

Inundacions i electricitat

La valoració del Consell de Seguretat Nuclear apunta que «Ascó haurà de concretar en l'informe final, en el cas d'inundacions degudes a precipitacions locals intenses, els procediments per evitar les possibles conseqüències».

Pel que fa a la central de Vandellòs, el CSN conclou que, «si bé Vandellòs es troba situada en una cota superior als 20 metres sobre el nivell del mar, els nivells d'inundació adoptats com a base de disseny segueixen sent vàlids.

La resistència quant a pèrdua prolongada de subministrament elèctric ha estat un altre dels punts valorats. En el cas d'Ascó es proposa «implantar millores tals com aconseguir equips portàtils per disposar de capacitat d'aportació alternatiu de generadors de vapor». Aquesta proposició és ben rebuda pel Consell de Seguretat Nuclear.

D'altra banda, una de les propostes que s'inclou en l'informe del Consell de Seguretat Nuclear és la creació d'un centre d'emergències amb la finalitat de poder afrontar i actuar en cas d'emergència en qualsevol de les centrals nuclears que continuen operatives a l'Estat espanyol.

En concret, el centre disposaria de mitjans humans i materials amb capacitat d'intervenció en qualsevol de les centrals en un termini màxim de 24 hores.