Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

dimarts, 25 de maig del 2010

Móra la Nova recupera la seua història ferroviària


Móra la Nova ha posat en marxa la recuperació històrica d'una de les activitats clau en el desenvolupament del municipi: la comunicació per ferrocarril. Ahir al migdia es va inaugurar el Centre d'Interpretació del Ferrocarril, que s'ha instal·lat a l'antic edifici de l'enclavament.

Es tracta de la primera fase d'un projecte que comportarà la museïtzació completa de l'estació de tren moranovenca, i que recuperarà i recordarà la importància que va tenir aquesta activitat en la història del municipi. A més, com va explicar l'alcalde, Joan Sabanza, «aquesta nova infraestructura no només té un objectiu sentimental, sinó que també té un significat econòmic, ja que es convertirà en un atractiu per al turisme cultural». El batlle va explicar que als antics terrenys dels dipòsits de màquines es tirarà endavant un pla parcial d'un polígon industrial i que, amb les cessions que s'obtinguin d'aquest espai, es podrà ampliar la museïtzació d'aquesta activitat. «La recuperació històrica que hem posat en marxa tindrà bons equipaments i serveis», va assegurar Sabanza.

La rehabilitació de l'antiga estació ferroviària, que té més de cent anys, ha estat possible, en part, gràcies a la Fundació per la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial. El seu president, Jordi Sasplugas, es va mostrar molt satisfet ahir per la posada en marxa de la primera fase d'aquest projecte, que té un pressupost total de 3,7 milions d'euros i que permetrà que es rehabilitin més edificis de l'estació.

El projecte també compta amb un tren turístic, que recorrerà la Ribera i part de les altres comarques de l'Ebre. «Serà una activitat que podria dinamitzar les comarques interiors, com ara la Ribera d'Ebre, i esperem que tingui èxit», va assegurar el president de la fundació. Durant l'acte també es va inaugurar el pont giratori, un element restaurat pels alumnes del taller d'ocupació d'elements ferroviaris de la Diputació de Tarragona, que ha aportat més de 220.000 euros a aquestes obres.