Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

dimarts, 30 d’octubre del 2012

Móra la Nova aprofita la Fira per mostrar les locomotores a vapor


L'Associació per la Preservació del 
Patrimoni Ferroviari i Industrial 
oferia un circuit per visitar el museu i la nau logística. 
Els visitants van poder veure per primer cop la restauració de les locomotores tot fent promoció del futur tren turístic.



Durant aquest cap de setmana passat, i per primer cop, els ciutadans van poder gaudir de la bellesa de dues grans i històriques locomotores a vapor dipositades a la nau que l’associació que promou el tren turístic  de Móra la Nova vol convertir en el seu centre logístic.
L’entitat, presidida per Jordi Sasplugas, organitzà en motiu de la fira multisectorial del municipi unes jornades de portes obertes a la nau, situada al complex ferroviari. La seva visita forma part d’un tour organitzat per l’entitat que incloïa la visita al Centre d’Interpretació del ferrocarril, ubicat a la torre de l’enclavament del complex.
Per a facilitar l’accés a la nau, els interessats podien agafar un autobús que realitzava aquest circuit. El seu cost era de 5 euros i feia viatges cada hora, en horari de matí i tarda, amb sortida al pavelló ramader del certamen.
Sasplugas admet que la jornades de portes obertes d’aquest tipus són habituals en països del centre i nord d’Europa on la cultura ferroviària ha arrelat amb força. En el cas de Móra la Nova, a banda de contemplar les dues màquines a vapor -pendents de rehabilitació- es posarà en marxa la recent restaurada locomotora dièsel, després de dos anys de treballs, mentre que els membres de l’entitat explicaran als presents els objectius de l’ambiciós projecte d’impuls del món ferroviari al municipi i realitzaran demostracions del treball voluntari que realitzen.
«Amb aquesta iniciativa volem que l’entitat permeti mostrar els avenços realitzats any rere any i la nostra filosofia basada en el voluntariat. Així es fa a Europa i nosaltres ho he volgut importar», apunta el president.
La màquina del tren tursític
 Una de les principals atraccions és, sens dubte, l’arranjament exterior de la locomotora a vapor ‘Mikado’, construïda el 1953, amb 170 tones de pes i 23 metres de longitud. Traslladada des de Madrid el passat mes de juliol, els membres de l’associació per a la preservació del patrimoni ferroviari de Móra la Nova han treballat durant setmanes en la seva restauració estètica.
En breu, i quan la disponibilitat econòmica ho permeti, s’iniciarà el procés de restauració de la màquina que ha permetre posar-la en marxa en un futur. La voluntat és que sigui aquesta la locomotora del futur tren turístic a vapor entre les poblacions  de Reus i Casp.
A banda, els visitants podien contemplar les instal·lacions de la immensa nau de reparació i manteniment de locomotores i vagons. En aquest espais s’hi podria ubicar en un futur una escola oficial de reparació i manteniment de ferrocarrils.