Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

dimarts, 4 de desembre del 2012

Imago Mundi 2012: CONSENS I CONFLICTE: INDEPENDÈNCIA I LLIBERTAT EN UN MÓN CANVIANT


La darrera gran convulsió política que va regirar de dalt a baix el dibuix polític del mapa global va ser, sense cap mena de dubte, la caiguda de la URSS i del bloc comunista en el seu conjunt. Aleshores, un nou ordre mundial unipolar semblava obrir-se pas de forma hegemònica. Però el pas del temps ha demostrat que la realitat és més complexa que les prediccions i hem pogut assistir a un doble procés d’aparició de nous estats, d’una banda, i de redistribució de blocs al voltant de noves potències emergents de caràcter global o regional.
Aquesta evolució no ha estat exempta de canvis basats de vegades en el consens i d’altres, malauradament, en el conflicte. Així, dels 193 països que actualment forment part de l’Organització de les Nacions Unides, més de 30 s’hi han incorporat precisament des de la caiguda de la URSS i no sempre com a resultat d’un canvi pacífic. De la mateixa manera, altres àrees, com la dels països àrabs, han vist caure règims totalitaris i es troben ara mateix immersos en una transformació de la qual encara no se’n coneix el resultat final.
En aquesta nova edició de la Jornada Imago Mundi, volem oferir de la mà d’analistes de primer nivell una visió sobre el paper que el consens i el conflicte juguen en els processos de canvi polític que, d’una manera o altra, i sense garantia d’èxit, pretenen dotar els ciutadans de graus creixents de llibertat.


MÓRA LA NOVA, 15/12/12

10.45h Recepció dels assistents
11.00h Benvinguda a càrrec del Sr. Ferran Bladé, alcalde de Móra la Nova,
Sr. Jordi Jardí, president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, i Sra. Àngels Pérez,
presidenta del CERE
11.15h “El procés sobiranista de Catalunya i la triple crisi global’’
a càrrec del Sr. Francesc-Marc Álvaro, escriptor i periodista
12.00h Pausa cafè
12.15h “La Primavera Àrab” a càrrec del Dr. Antoni Segura,
catedràtic d’Història Contemporània
13.00h Taula rodona entre els ponents oberta a la participació del públic
13.30h Clausura a càrrec de la Sra. Cristina Lasala, regidora de Cultura
de Móra la Nova, i del Sr. Josep Francesc Moragrega, vocal de la Secció d’Impuls Social
del CERE
Clourà l’acte el Sr. Jesús M. Tibau, escriptor, que ens oferirà un text especial per a
l’ocasió.

Descarregat el tríptic amb més informació clicant aquí.

2 comentaris:

Viure als "Masos" ha dit...

#consulta2014 #pactedelallibertat
El pacte entre CiU i ERC per a la governabilitat ja és realitat. Artur Mas i Oriol Junqueras l'han tancat en una reunió al Palau de la Generalitat. La investidura d'Artur Mas, a la qual Oriol Junqueras s'ha compromès novament a donar suport, es farà dijous i divendres, segons que ha confirmat la presidenta del Parlament, Núria De Gispert. L'acord implica que en el primer ple de la legislatura hi haurà una declaració solemne al parlament per reblar el compromís amb el dret de decidir; i inclou la detereminació de CiU i ERC de fer la consulta sobre la independència el 2014, amb la possibilitat d’ajornar-la si totes dues parts s’hi avenen.

Sobre la consulta, Junqueras ha dit que l'acord garanteix 'les clàusules per posar el futur de Catalunya en mans dels ciutadans'. El compromís és de fer-la el 2014. Però si CiU i ERC es posessin d’acord es podria ajornar.
Diagnòstic de la situació

CiU i ERC acorden de treballar per consolidar una majoria social àmplia que permeti de garantir l'èxit de la consulta. Això arriba un cop constatat que una part molt important del catalanisme –diu el text de l'acord– s'ha compromès a fons amb la transformació de l'estat per fer-hi encaixar Catalunya, però ha vist com els intents i les 'reiterades respostes negatives' d’Espanya són ja 'una via sense recorregut'.

És per això que cal consultar el poble perquè decideixi el seu futur democràticament i lliure, i ara tenim 'una oportunitat que només es presenta una de cada moltes generacions'. CiU i ERC remarquen que es conjuguen alhora 'l'oportunitat de construir un nou país; l'oportunitat del poble català de ser protagonista de la seva història; l'oportunitat de posar la política al centre del debat públic; l'oportunitat de construir una societat millor basada en la justícia social i l'equitat; l'oportunitat de refermar el compromís amb la democràcia, amb la pau i amb Europa'.

Cal disposar de l'instrument d'un estat, diu l'acord, perquè Catalunya pugui desplegar amb la màxima ambició un projecte propi de país. Tots dos partits subratllen que Catalunya podria viure molt millor que no ara si tingués tots els recursos que generen els ciutadans i les empreses catalanes i si tingués la capacitat de decisió del poder polític sobre allò que li és propi.

Viure als "Masos" ha dit...

CiU, ERC, ICV-EUiA i un diputat de la CUP voten a favor de la declaració que defineix el poble de Catalunya com a 'subjecte polític i jurídic sobirà' · El PSC s'alinea amb el no del PP i C's · Cinc diputats socialistes no voten http://www.vilaweb.cat/noticia/4076787/20130123/catalunya-sobirana.html
El Parlament de Catalunya ha aprovat un document històric, la declaració de sobirania (http://www.vilaweb.cat/media/attach/vwedts/docs/declaraciociuercicv.pdf) per la qual defineix el poble de Catalunya com un subjecte polític i jurídic sobirà. Una declaració que comença el procés per exercir el dret d'autodeterminació i que ha de portar a celebrar una consulta sobre el futur polític del Principat el 2014, segons a què es van comprometre CiU i ERC en l'acord de governabilitat. Aquests dos partits, més ICV-EUiA han subscrit el document, que ha rebut el vot afirmatiu d'un dels tres diputats de la CUP; els altres dos s'han abstingut, per expressar la crítica 'les renúncies' amb què comença el procés. El PSC finalment s'ha alineat en el bloc del no a l'autodeterminació, juntament amb el PP i Ciutadans, que han qualificat d'il·legal i inconstitucional la declaració de sobirania. Però cinc diputats socialistes no han votat per protestar contra la decisió del PSC no votar negativament: Àngel Ros, Rocío Martínez Sampere, Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura. El no suma així quaranta-un diputats; el sí, vuitanta-cinc, hi ha dues abstencions.