El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, en el marc del projecte Treball a les 7 comarques, invertirà 389.510,65 euros en accions per dinamitzar l’activitat econòmica de la comarca i generar ocupació. Del total de la inversió, 350.559,59 euros estan subvencionats pel Servei d'Ocupació de Catalunya amb finançament del Fons Social Europeu, i la resta amb fons propis del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. El projecte de desenvolupament econòmic i ocupacional Ribera d'Ebre VIVA compta amb el suport de la totalitat dels ajuntaments de la comarca, i de més d'un centenar d'entitats i empreses.
El total de les accions que es desenvoluparan al llarg d'aquest 2013 són déu. Aquestes accions, fruit de la col·laboració i el consens entre el sector públic i el sector privat, tenen com a objectiu principal la creació de llocs de treball a la comarca mitjançant la millora de la competitivitat del teixit productiu, el foment de la innovació empresarial i la internacionalització de les empreses.
Concretament, facilitar l'entrada al mercat rus de les empreses que comercialitzen fruita dolça i de les empreses oleícoles de la Ribera d'Ebre és un dels objectius que es persegueixen dins del projecte Ribera d'Ebre VIVA, com una important oportunitat futur per al sector. A més, i paral·lelament, també es treballarà en consolidar el mercat europeu, especialment Holanda, amb l'objectiu d'augmentar la facturació de les empreses de fruita dolça com a proveïdores de primer nivell país, donant continuïtat a la feina endegada durant l’any passat.
La reducció dels costos en la producció d'oli és una altra acció que s’inclou al projecte, amb l’objectiu de poder identificar propostes d'estalvi en les diferents fases de producció de l’oli i identificar les oportunitats de col·laboració entre els privats del sector.
Entre les accions previstes per impulsar la indústria del sector turístic de la Ribera d'Ebre i millorar la seva competitivitat, estan la de consolidar i crear productes turístics, destacant la creació d'oferta turística al voltant del GR-99 com un dels recursos turístics amb més potencial de desenvolupament de què disposa la comarca.
Des del projecte Ribera d'Ebre VIVA també s’inclouen Seminaris de suport a les empreses agroalimentàries a través de la incorporació de les noves tecnologies; la millora de la comercialització dels productes locals i el suport en els processos d'internacionalització; i Seminaris de suport a les empreses de la indústria turística que permetran conèixer els principals recursos, centres d'interès i iniciatives que s’estan portant a terme tant des del sector públic com del sector privat. Els seminaris pretenen donar resposta a la demanda rebuda per part de les empreses de la comarca.
Finalment, les accions d'aquest 2013 també preveuen donar continuïtat al dispositiu d'inserció laboral per a col·lectius amb dificultats especials a la Ribera d'Ebre, amb l’objectiu de fomentar l’ocupació d'aquelles persones en situació d'atur que estant tenint problemes per poder accedir a un lloc de treball.
4 comentaris:
La Nuclear d'Ascó redueix a la meitat l'aportació al consell comarcal de la Ribera d'Ebre
La central Nuclear d'Ascó signarà un conveni de 180.000 euros amb el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre per als pressupostos del 2013. Una xifra que es redueix a la meitat els ajuts que en els últims anys el complex nuclear ha aportat a l'ens comarcal. Segons el president del Consell, Jordi Jardí, la intenció inicial dels responsables de la central era la d'eliminar completament el conveni, com han fet amb l'Ajuntament d'Ascó.
El conveni dels darrers anys entre la Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) i el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre s'ha vist reduit a la meitat respecte els darrers anys. Si normalment el complex nuclear aportava uns 360.000 euros anuals al Consell, ara la xifra de l'ajut s'ha reduit fins als 180.000 euros. "És una molt mala notícia tot i que hauria pogut ser pitjor ja que tenim constància de que ANAV ha anat eliminant tots els convenis que tenia tant amb entitats públiques com privades. En el nostre cas hem pogut reaccionar a temps i salvar una part del conveni", declara Jardí.
El president del Consell assegura que aquesta situació "ha estat la conseqüència de la normativa estatal que ha imposat a les empreses d'energia, amb una pujada molt accentuada d'impostos". "Ara caldrà fer un esforç extra i posar imaginació per a que amb menys recursos poguem oferir els mateixos serveis a les persones", subratlla Jardí.
El pressupost del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre per al 2012 va ser de 6 milions d'euros. Els comptes d'enguany es debatran en la propera sessió plenària, programada per al mes vinent
El consell d'alcaldes de la Ribera es plantejarà la continuïtat de la comarca dins les Terres de l'Ebre
Segons publica el setmanari L'EBRE, l'equip de govern del Consell Comarcal (CiU) va fer palès el seu malestar amb el sud de les Terres de l'Ebre. El centralisme de la ciutat de Tortosa i el poc recolzament polític rebut a l'hora d'atreure noves inversions a la Ribera d'Ebre van ser els principals arguments que el president del Consell Comarcal, Jordi Jardí, va adduïr per a iniciar el debat sobre si els 14 municipis han de seguir pertanyent a les Terres de l'Ebre o plantejar-se la seva annexió a alguna altra demarcació.
El consell d’alcaldes de la Ribera d’Ebre posarà sobre la taula la continuïtat de la comarca dins les Terres de l’Ebre. Així ho va anunciar el president del Consell Comarcal, Jordi Jardí, després que el grup d’Esquerra Republicana presentés una moció al ple de dilluns passat sobre la millora del servei ferroviari en la línia Reus-Móra-Tortosa. Una moció que va acabar degenerant en un intens debat territorial de més d’una hora de durada. Diversos regidors de l’equip de govern, format per CiU, van esmentar el poc suport polític a l’hora d’atraure inversions a la comarca, el centralisme de Tortosa o les males comunicacions com els principals causants del malestar que podria provocar la petició de la Ribera d’Ebre d’abandonar les Terres de l’Ebre.
Jardí va ser taxatiu en assegurar que “el centralisme de les Terres de l’Ebre cap al sud, especialment cap a la seua capital, ha tret possibilitats a la Ribera d’Ebre”. “Fa poc hem vist tota una sèrie de manifestacions amb molt poca gent de la Ribera però amb molta d’altres comarques de l’Ebre, com va passar amb el magatzem nuclear i fa uns anys amb la central de cicle combinat Enron. Ara, quan posem sobre la taula una gran inversió, com la central hidràulica reversible de Riba-roja d’Ebre, el primer que ens pregunten des del sud és quina quantitat els tocarà”, va etzibar Jardí.
El president també va destacar el poc suport rebut des de les comarques del sud a l’hora de proveir d’infraestructures el territori. “Quan parlàvem del corredor del Mediterrani ens vam quedar sols defensant el ramal cap a l’interior de la península mitjançant la línia Reus-Móra-Casp i fa uns anys l’A-68 va tindre com a gran debat per quin lloc del sud de les Terres de l’Ebre havia de passar, quan sabem que la connexió natural per anar cap a l’interior de la meseta és el tram que ve de Maials i passa per Flix, Móra, Tivissa i l’Hospitalet de l’Infant”.
Els residus, un agreujant
Un altre assumpte que ha tensat la situació entre la Ribera i el Baix Ebre ha estat el tractament dels residus a la demarcació. Segons publica el setmanari L’EBRE, el Consell del Baix Ebre no garanteix que els residus que es produeixen als seus municipis –on es concentra gran part de la població ebrenca-. El president del Consell del Baix Ebre, Lluís Soler, assegura que caldrà estudiar les diferents opcions i prioritzar aquelles que siguen més econòmiques per a la comarca i suposen una reducció dels teixit administratiu.
La col·laboració pública-privada, eina bàsica per aconseguir la creació de productes turístics a la Ribera d’Ebre
La implementació del Pla d’acció per al desenvolupament turístic de la Ribera d’Ebre s’ha dut a terme en el marc del projecte “Treball a les 7 Comarques”, subvencionat pel SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) i cofinançat pel Fons Social Europeu
El Centre d’empreses “La Ribera” de Flix ha acollit la presentació pública dels resultats de la implementació del pla d’acció per al desenvolupament turístic de la Ribera d’Ebre executat al llarg del 2012. Durant la presentació s’han donat a conèixer els projectes que es duran a terme en l’àmbit del turisme durant aquest any 2013.
Concretament, s’ha ressaltat la participació i col·laboració entre el sector públic i el sector privat a través de les Taules municipals per aconseguir estructurar i crear trenta-quatre productes de la Ribera d’Ebre amb el suport de l’equip tècnic del projecte Ribera d’Ebre VIVA. Els productes turístics estan relacionats amb el riu (les rutes de senderisme, el cicloturisme, pas de barca i estades al pantà), el patrimoni cultural, els productes locals agroalimentaris, la gastronomia i l’artesania, el turisme industrial, el circuit de velocitat i l’ecoturisme no vinculat al riu.
Aquesta base ha de servir per continuar estructurant més productes turístics de la Ribera d’Ebre i per realitzar un dossier professional de presentació de la comarca a les diferents entitats de promoció turística del territori i els potencials canals de comercialització.
Una altra de les activitats que es duran a terme en l’àmbit del turisme al llarg d’aquest any 2013 seran uns Seminaris formatius adreçats als agents turístics, artesans i productors agroalimentaris de la comarca de la Ribera d’Ebre, amb l’objectiu d’articular la cohesió i el treball en comú i millorar les capacitats del sector per atraure visitants i augmentar el posicionament turístic de la comarca.
La consellera comarcal, Montse Forcades, ha donat la benvinguda als empresaris i personal de l’administració que hi han assistit i ha afirmat que “el turisme és per a la Ribera d’Ebre un dels seus principals potencials de creació d’activitat econòmica i d’ocupació i possiblement el sector que té un marge de creixement més gran i de generació de sinergies sobre altres activitats econòmiques més lligades al territori local, com poden ser l’agricultura, la transformació agroalimentària, l’artesania i el comerç”.
Comencen a Flix els seminaris de cooperació entre els agents turístics i els productors agroalimentaris de la Ribera d’Ebre amb èxit de participació
La passada setmana es va portar a terme a la població de Flix el primer seminari formatiu, d’un total de 5, que pretenen millorar la cooperació entre els agents turístics de la comarca de la Ribera d’Ebre i els productors agroalimentaris. L’activitat s’emmarca dins del projecte Ribera d’Ebre VIVA – Treball a les 7 comarques impulsat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre amb el suport del SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) i dels FSE (Fons Socials Europeus). 30/04/2013Els seminaris combinen d’una banda visites al territori per conèixer recursos, itineraris i empreses, i d’una altra banda una part formativa sobre tendències vacacionals, exemples de bones pràctiques empresarials, iniciatives innovadores, etc.
En aquesta primera edició del seminari es va comptar amb més d’una vintena de participants sent majoritàriament empresaris de la comarca lligats al sector turístic.
La resta de seminaris seguiran la següent temàtica: Miravet, Navegació fluvial, Serra de Llaberia i Muntanyes de Tivissa-GR7 i GR-99. Els seminaris tindran una freqüència mensual i mantindran el mateix format davant la valoració positiva feta pels participants.
Publica un comentari a l'entrada