Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

dissabte, 23 de març del 2013

Independents d'Espanya sí, però amb centrals nuclearsEls experts en energia asseguren que malgrat la independència de Catalunya, el sistema continuaria depenent de l'energia nuclear durant molt tempsLa conversió de Catalunya en un estat independent és factible, però no és tan factible que pugui ser independent de l'energia nuclear. Aquesta és la conclusió de tres experts consultats per l'Assemblea Nacional Catalana, Marcel Coderch, Vicepresident de la CMT i expert en geoestratègia de l’energia; Pep Puig President d'EUROSOLAR-Espanya; i Antoni Tahull, membre de la Comissió d'Energia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya-, tres autoritats en la matèria que veuen lluny un sistema energètic català aliè a l'energia nuclear.

Segons recull l'ANC després d'una conferència conjunta celebrada el passat febrer, tots tres aposten per revisar el model energètic a llarg termini per evitar aquesta dependència energètica. Així, Coderch assegura que “la Catalunya independent seria un dels quatre països més dependents de l’energia nuclear”. En aquest sentit, Coderch, defineix l'edat de les nuclears catalanes (el 2025 compliran 40 anys),com una avantatge afegida per anar pensant com canviar el model d'alimentació energètica catalana.

En la mateixa línia s'expressa Tahull, qui assegura que Catalunya "no es pot permetre el luxe de tancar l'endemà de la independència les nuclears". Puig, per la seva banda, defensa que “les renovables podrien subministrar el 100% de l’energia que requerim”. Un canvi que suposaria uns "costos d’uns 100 euros per família l’any d’aquí al 2050”.

Ni a les fosques ni dèficit tarifari

Ara bé, aquesta dependència energètica pels experts serviria per trencar tòpics: "l'endemà de la independència no ens quedaríem a les fosques" i per abaratir l'energia. De fet, i tal com també apunta el director general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial, Pere Palacín, una Catalunya independent no tindria un dèficit tarifari elèctric com el que arrossega l'Estat, que supera els 24.000 milions d'euros.

Segons Palacin el cost de produir energia a Catalunya és entre un 15% i un 20% inferior a la mitjana de l'Estat perquè aquí el mix energètic fa un ús menys intensiu de tecnologies actualment més cares com les renovables i té més capacitat nuclear instal·lada.