Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

dilluns, 13 de gener del 2014

El Centre d'Interpretació del Ferrocarril de Móra la Nova s'integra a la xarxa de Museus de la Ciència i la Tècnica de CatalunyaLa Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova signa un conveni de col·laboració per potenciar la seva projecció i rebre més ajutsEl Centre d'Interpretació del Ferrocarril de Móra la Nova passarà a formar part del sistema territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). El director d'aquest, Jaume Perarnau, i el president de la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova (FPPFI), Jordi Sasplugas, han signat aquest dimecres matí el conveni de col·laboració per formalitzar l'acord. Una integració que s'estava treballant des de fa sis anys i que, a partir d'ara, ha de permetre millorar la projecció d'aquest espai de difusió de la cultura ferroviària arreu de Catalunya i poder accedir a noves convocatòries de subvencions.

Amb el de Móra la Nova, seran ja 26 els museus i ens patrimonials que formen part de la xarxa territorial del mNACTEC, referent dels llocs més rellevants i destacats del patrimoni industrial, científic i tècnic de Catalunya. "Cada centre del sistema territorial té la seua autonomia però forma part d'un projecte global. Quan fem una campanya de difusió la fem per tot Catalunya", ha puntualitzat per la seva banda Perarnau. El del Ferrocarril és, a més, el primer centre de les Terres de l'Ebre que s'adhereix a la xarxa. Al Camp de Tarragona, en formen part el Museu de les Mines de Bellmunt (Priorat) i la Fassina Balanyà, de l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà).

Per a l'alcalde de Móra la Nova, Ferran Bladé, la projecció d'aquest equipament que reivindica la importància del passat i el seu aprofitament turístic és una prioritat. "Per a nosaltres el Centre d'Interpretació del Ferrocarril és una de les quatre potes amb les quals projectem Móra la Nova a l'exterior, juntament amb l'activitat firal, l'Institut Ramon Muntaner i l'Escola d'Art i Disseny. El ferrocarril que va arribar a Móra la Nova el 1841 forma part de la configuració de la nostra història i del nostre ADN", ha manifestat.

El projecte museístic de Móra la Nova inclou també la posada en marxa d'un tren turístic. Així s'ha recuperat el pont giratori i una cotxera on actualment s'estan rehabilitant diverses locomotores i vagons, entre elles una Mikado i una Bonita. Precisament, el març de l'any passat el president de la Generalitat, Artur Mas, va inaugurar aquesta cotxera, una visita decisiva a l'hora de signar avui aquest conveni, ja que Mas es va mostrar molt interessat en el projecte.

Durant el 2013, unes 1.500 persones van visitar el Centre, una xifra que amb la integració a la xarxa del mNACTEC es confia incrementar partint de les referències d'altres museus adherits, com el de les Mines de Bellmunt, que rep unes 12.000 visites anuals.