Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

dilluns, 30 de juny del 2014

Ascó i Vandellós reclamen al Parlament que l'impost nuclear reverteixi en el territori


L'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, i l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia, han reclamat al Parlament (05/06/2014) que el nou impost sobre la producció d'energia atòmica reverteixi en els territoris que acullen les centrals nuclears.


Els alcaldes han reconegut el "caràcter recaptatori" del nou impost mediambiental, però han reclamat que inclogui elements finalistes que s'inverteixin en la diversificació econòmica i la seguretat nuclear als municipis que conviuen amb una central nuclear. Garcia ha recordat que la taxa turística de la Generalitat beneficia els municipis on es genera, i ha demanat que passi el mateix amb el nou impost sobre la producció nuclear.
El secretari general de l'Associació de Municipis amb Centrals Nuclears, Marià Vila d'Abadal, ha indicat que l'impost és una oportunitat perquè la Generalitat es pugui implicar en la gestió dels problemes i oportunitats que genera l'energia nuclear als municipis catalans. Els compareixents han recordat que els municipis que acullen centrals nuclears reben beneficis d'aquesta activitat, però també inconvenients, i que l'impost ha de contribuir a corregir aquest "dèficit històric". 

Els grups de l'oposició defensen esmenes al projecte de llei

El diputat del grup parlamentari d'Esquerra, Marc Sanglas, ha assegurat que els republicans volen energies alternatives a la nuclear, però ha reconegut que això no es pot fer "d'un dia per l'altre". Sanglas ha cridat a "evitar el monocultiu" econòmic que genera la presència d'una central nuclear en un territori. 

El diputat del grup socialista, Jordi Terrades, ha demanat que es facin plans de diversificació econòmica perquè l'activitat nuclear no monopolitzi l'activitat econòmica dels municipis afectats per la presència d'una central. "Cal fer plans per evitar que hi hagi un desert econòmic als municipis", ha reclamat Terrades. 

El diputat del grup popular, José Antonio Coto, ha explicat que el seu grup donarà suport a esmenes de la llei que recullin la possibilitat que els recursos generats per l'impost reverteixin al territori i no a "eixugar el dèficit" de la Generalitat. Coto també ha demanat "no estigmatitzar els municipis que acullen centrals nuclears i permeten a empreses i ciutadans disposar d'energia generada eficientment". 

El diputat del grup d'ICV-EUiA, Francesc Vendrell, ha demanat una fiscalitat verda i que les activitats econòmiques com la generació d'energia nuclear "internalitzin" els costos ambientals que generen. El diputat ecosocialista s'ha mostrat partidari amb un impost que gravi la producció nuclear, però ha assenyalat diferències amb la proposta del Govern. 

El diputat del grup parlamentari de Ciutadans, Jose Manuel Villegas, ha reclamat conèixer més elements sobre la possibilitat que hi hagi una part de la recaptació de l'impost que tingui un component finalista, tal i com han reclamat els alcaldes de Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant i d'Ascó. 

El diputat del grup parlamentari de CiU, Antoni Fernández Teixidó, ha mostrat comprensió amb els alcaldes d'Ascó i Vandellós per haver gestionat la convivència durant dècades amb una central nuclear i ha demanat als alcaldes que "batallin a fons" per incloure l'esmena a la llei que permeti tenir en compte elements finalistes de diversificació econòmica i seguretat nuclear.