Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

dijous, 26 de febrer del 2015

dijous, 29 de gener del 2015

200.000€ per a l’institut- escola

Els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a aquest 2015 han incorporat una esmena que permetrà incloure una partida de 200.000 euros per a l’execució del projecte de millora de l’Institut-Escola 3 d’Abril de Móra la Nova. Aquesta esmena ha estat fruit de les negociacions entre els grups de CiU i ERC. L’alcalde de Móra la Nova, Ferran Bladé, ha valorat l’esmena com “una molt bona notícia, ja que es tracta d’una reivindicació històrica de l’equip de govern de l’Ajuntament i del grup municipal de CiU a Móra la Nova”. De fet, Bladé ha recordat que l’estiu passat, amb motiu de la visita al municipi del portaveu de CiU al Parlament de Catalunya, Jordi Turull, “ja se li va demanar que fes el possible perquè els pressupostos de la Generalitat incloguessin una partida destinada a millorar les instal·lacions de l’Institut-Escola, que ja són antigues i és necessari actualitzar”.

dijous, 22 de gener del 2015

FIO 2015



Fira Intercomarcal de l'Oli (FIO) de les comarques de la 
Ribera d'Ebre, Terra Alta i Priorat a Móra la Nova

Dies: 24 i 25 de gener
Horari: dissabte 24, de 17.30 h a 20 h, i diumenge 25, de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h.
Amb activitats com l'esmorzar popular de clotxa, el concurs d'allioli, el berenar popular amb pa amb oli, sucre o sal, el Concurs d’Olis de la FIO, sorteig de diversos lots d’oli...

Consulteu els expositors i el programa de la FIO 2015.

dijous, 1 de gener del 2015




diumenge, 28 de desembre del 2014

El C.S.N. estudia l'aturada definitiva d'Ascó II

Tot i la recent recàrrega de combustible i les tasques de manteniment i millora, el Consejo de Seguridad Nuclear es planteja tancar el reactor català, les aturades no programades al reconnectar a la xarxa i els problemes detectats durant el cicle d'operació anterior, són els principals factors que podrien desencadenar aquesta decisió.


El reactor s'havia reconnectat després de la darrera recàrrega de combustible, la vint-i-dosena. El reactor, però, s'ha aturat quan s'incrementava la potència. Els responsables de la planta asseguren que l'equipament està en condició estable i segura. El succés, que no ha tingut impacte en els treballadors, la població ni en el medi ambient, s'ha classificat de manera preliminar de nivell 0 a l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES).
El reactor s'havia connectat a la xarxa elèctrica a les 9.39 hores, un cop acabats els treballs de la recàrrega de combustible per donar pas a un nou cicle d'operació. Més de mil persones han treballat durant aquest període a la planta per poder escometre les activitats previstes.

Durant la recàrrega s'han dut a terme prop d'11.000 ordres de treball, la majoria de les quals de manteniment preventiu de la instal·lació i inspeccions. Al llarg de la parada, a més de la renovació de 64 dels 157 elements combustibles, destaquen altres treballs orientats cap a l'operació segura i a llarg termini de la central.

En aquest sentit, la neteja química dels generadors de vapor ha estat una de les activitats més rellevants. Aquest treball, destinat a conservar aquests equips en les condicions més òptimes per a l'operació a llarg termini de la planta, s'ha aplicat també en diverses centrals nuclears d'Europa i Estats Units, com també es va realitzar fa uns mesos en la Unitat I de CN Ascó durant la seua vint-i-tresena recàrrega.

dimecres, 24 de desembre del 2014

3 milions i mig d’euros en el pressupost pel 2015


L’ajuntament ha aprovat un pressupost pel 2015 de 3.5 milions d'euros, xifra lleugerament superior a la de l’exercici anterior, quan va ser de 3.3 milions. Els comptes municipals s'han aprovat amb els vots a favor dels sis regidors de l'equip de govern (CiU), l’abstenció dels regidors del grup municipal d'ERC i el vot en contra del regidor del grup d'IMNOVA-PSC.

El capítol d'inversions pel 2015 s'eleva a un total de 757.000 euros. L'augment respecte al 2014, que va ser de 646.000 euros, ve motivat per la que serà una de les obres estrella de l'any que ve: la instal·lació de gespa artificial al camp de futbol municipal, actuació amb un pressupost total d’uns 340.000 euros. Tal com ha explicat l’alcalde, Ferran Bladé, “serà possible gràcies a la renovació del conveni amb Aigües de Catalunya, que abonarà ara al consistori tot el cànon dels 15 anys del conveni (un total de 240.000 euros) per tal que l’Ajuntament puga pagar l’obra del camp de futbol”. Amb tot, Bladé ha explicat que el consistori ha demanat un petit préstec per poder costejar la resta de l’obra (tancament del recinte, remodelació de la graderia, etc).

Altres inversions destacades pel 2015 seran les obres de millora del carrer Prim, que començaran en breu però estan consignades pel 2015, amb un pressupost de 361.000 euros; la instal·lació d’una caldera a l’institut-escola 3 d’Abril, amb un cost de 31.000 euros; o la construcció d’una pista de monopatí (skateboard) al polígon industrial, vora la pista de futbol sala, “una obra molt demanada pel jovent del poble”, remarca Bladé, pressupostada en 16.000 euros.
L’alcalde ha qualificat el pressupost pel 2015 de “just, equilibrat, de progrés i ambiciós, que continua la línia positiva dels darrers anys”. A més, segons el batlle “es continuen prioritzant, mantenint i fins i tot augmentant les partides destinades a polítiques socials”. També ha recordat que l’Ajuntament moranovenc és dels pocs de Catalunya que té una situació sanejada, amb un nivell d’endeutament baix i molt per sota del 75 % permès per la llei. “És per això que tenim molts projectes i som ambiciosos”, ha manifestat.

D'altra banda, el regidor d’Hisenda, Antoni Sicart, ha destacat que el pressupost pel 2015 s’ha redactat “pensant en tothom i prioritzant les partides socials”. És per això, ha afegit, que “es mantenen totes les subvencions que l’Ajuntament dóna i, fins i tot, se n’afegix una per a les famílies nombroses i monoparentals”. També ha ressaltat que, per sext any consecutiu, el pressupost preveu unes taxes i impostos congelats.

dilluns, 1 de desembre del 2014

IV Jornada de debat Energia i Desenvolupament Local de la MADE


Móra la Nova va acollir dijous la 4a Jornada de debat Energia i Desenvolupament Local, organitzada per la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya (MADE). La majoria dels ponents han incidit en la necessitat de moderar el cost energètic per atreure inversions industrials al país. 



És el cas del president del Foment del Treball Nacional, Joaquim Gay de Montellà, qui ha insistit que actualment és difícil plantejar qualsevol projecte industrial ignorant el cost energètic.
També el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha afirmat que la política tarifària sobre l’energia no es pot mantenir en els nivells actuals, sinó que ha d’ajustar-se fins a convertir-se en un motor de desenvolupament i creixement. Per la seua part, el gerent d’EolicCat, Jaume Morrón, ha posat damunt la taula que Catalunya -però també el conjunt de l’Estat espanyol i Europa- ampliïn de forma considerable la capacitat de generació d’energia d’origen renovable.


El president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, ha remarcat la necessitat de creure en la implantació d’empreses al territori Made. En aquest sentit, Sanromà ha lamentat que l’Estat espanyol no escollís Ascó per instal·lar el magatzem centralitzat de residus nuclears. En la jornada també ha intervingut la directora de la nova Càtedra Made-URV, Maria Llop, qui ha explicat que a hores d’ara la producció d’energia al territori té poca importància pel que fa al nombre d’ocupats.
El president de la Made i alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, ha insistit en la necessitat que la generositat mostrada pels municipis que formen la Made en la generació d’energia reverteixi en aquest territori amb la instal·lació de noves activitats econòmiques. 





La MADE presenta la nova càtedra de l'URV Energia i Desenvolupament local

Durant la jornada s’ha presentat la nova càtedra de la URV, que s’encarregarà d’estudiar les repercussions econòmiques que les infraestructures energètiques tenen en l’economia dels municipis de l’entorn.





dijous, 2 d’octubre del 2014

183 Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova del 23 al 26 d'Octubre de 2014


La Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova és un certamen multi-sectorial on es representa la maquinària agrícola, l'automoció, els ormejos, el comerç i els serveis en general.
Materials i equipaments per a la construcció, electrodomèstics i electrònica, editorials, informàtica, ceràmica, decoració i interiorisme, alimentació, promoció comercial i industrial, maquinaria i eines dels sectors agrícola i ramader, productes del camp, bestiar, maquinaria industrial, ferreteria, manufactures i divulgació. També s'hi pot gaudir un gran desplegament d'atraccions i restaurants que conformen una espectacular àrea de lleure i festa. 
L'àmbit territorial de la fira, es focalitza en la totalitat de les comarques de la Ribera d'Ebre, Terra Alta i Priorat. Parcialment el Baix Ebre, Baix Camp, Bajo Aragón i Les Garrigues. La superfície neta d'exposició és de 10.000 M2, amb un total de 170 expositors i un nombre de visitants aproximat de 50.000 persones. 


+ INFO:
Programa Actes 2014    

dijous, 25 de setembre del 2014

El ple de l'ajuntament aprova per unanimitat una moció de suport a la consulta


El ple de l'ajuntament de Móra la Nova ha celebrat ahir dimecres al vespre va aprovar per unanimitat la moció en suport a la celebració de la consulta del 9 de novembre del 2014. L'acord es va prendre amb els vots favorables dels tres grups polítics que formen el consistori: CiU, ERC i IMNOVA-PSC-PM.

El text de la moció aprovada ha estat consensuat i impulsat per la Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Associació de Municipis per la Independència (AMI). En concret, la moció destaca el suport de l'ajuntament de Móra la Nova a la convocatòria de la consulta del 9-N per “poder decidir lliurement el futur de Catalunya”, així com mostra el compromís de l'ens amb la realització de la consulta, facilitant els recursos necessaris per fer-la possible i fent una crida a la participació de la ciutadania.
La moció també expressa el suport de l'ajuntament al President i al govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya i als partits polítics que donen suport a la convocatòria, i a la “materialització de la consulta del 9 de novembre dins el marc legal que és la Llei de consultes populars no referendàries i participació ciutadana, aprovada pel Parlament de Catalunya, ja que respon a la voluntat majoritària del poble català i dels seus representants”.
L'alcalde de Móra la Nova, Ferran Bladé, ha expressat la seva satisfacció que tots els grups del consistori hagin votat a favor de la moció i ha assegurat que “si les coses se segueixen fent ben fetes com fins ara per part del President, el Govern i els partits que estan a favor de la consulta, hem de tenir la confiança que es farà, i esdevindrà un clar exercici de normalitat democràtica i de llibertat”.

dilluns, 30 de juny del 2014

Ascó i Vandellós reclamen al Parlament que l'impost nuclear reverteixi en el territori


L'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, i l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia, han reclamat al Parlament (05/06/2014) que el nou impost sobre la producció d'energia atòmica reverteixi en els territoris que acullen les centrals nuclears.


Els alcaldes han reconegut el "caràcter recaptatori" del nou impost mediambiental, però han reclamat que inclogui elements finalistes que s'inverteixin en la diversificació econòmica i la seguretat nuclear als municipis que conviuen amb una central nuclear. Garcia ha recordat que la taxa turística de la Generalitat beneficia els municipis on es genera, i ha demanat que passi el mateix amb el nou impost sobre la producció nuclear.
El secretari general de l'Associació de Municipis amb Centrals Nuclears, Marià Vila d'Abadal, ha indicat que l'impost és una oportunitat perquè la Generalitat es pugui implicar en la gestió dels problemes i oportunitats que genera l'energia nuclear als municipis catalans. Els compareixents han recordat que els municipis que acullen centrals nuclears reben beneficis d'aquesta activitat, però també inconvenients, i que l'impost ha de contribuir a corregir aquest "dèficit històric". 

Els grups de l'oposició defensen esmenes al projecte de llei

El diputat del grup parlamentari d'Esquerra, Marc Sanglas, ha assegurat que els republicans volen energies alternatives a la nuclear, però ha reconegut que això no es pot fer "d'un dia per l'altre". Sanglas ha cridat a "evitar el monocultiu" econòmic que genera la presència d'una central nuclear en un territori. 

El diputat del grup socialista, Jordi Terrades, ha demanat que es facin plans de diversificació econòmica perquè l'activitat nuclear no monopolitzi l'activitat econòmica dels municipis afectats per la presència d'una central. "Cal fer plans per evitar que hi hagi un desert econòmic als municipis", ha reclamat Terrades. 

El diputat del grup popular, José Antonio Coto, ha explicat que el seu grup donarà suport a esmenes de la llei que recullin la possibilitat que els recursos generats per l'impost reverteixin al territori i no a "eixugar el dèficit" de la Generalitat. Coto també ha demanat "no estigmatitzar els municipis que acullen centrals nuclears i permeten a empreses i ciutadans disposar d'energia generada eficientment". 

El diputat del grup d'ICV-EUiA, Francesc Vendrell, ha demanat una fiscalitat verda i que les activitats econòmiques com la generació d'energia nuclear "internalitzin" els costos ambientals que generen. El diputat ecosocialista s'ha mostrat partidari amb un impost que gravi la producció nuclear, però ha assenyalat diferències amb la proposta del Govern. 

El diputat del grup parlamentari de Ciutadans, Jose Manuel Villegas, ha reclamat conèixer més elements sobre la possibilitat que hi hagi una part de la recaptació de l'impost que tingui un component finalista, tal i com han reclamat els alcaldes de Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant i d'Ascó. 

El diputat del grup parlamentari de CiU, Antoni Fernández Teixidó, ha mostrat comprensió amb els alcaldes d'Ascó i Vandellós per haver gestionat la convivència durant dècades amb una central nuclear i ha demanat als alcaldes que "batallin a fons" per incloure l'esmena a la llei que permeti tenir en compte elements finalistes de diversificació econòmica i seguretat nuclear.

dimarts, 29 d’abril del 2014

Móra la Nova tanca el 2013 amb un superàvit de més de 102.000 €


El ple de l'ajuntament va aprovar una liquidació del pressupost de l'exercici 2013 que deixa un resultat positiu de 102.679,41 €. El tancament consecutiu en positiu dels darrers exercicis fan que, el romanent de tresoreria de què disposa l'ajuntament sumi 648.176,27 euros.


Des de l'equip de govern es va recordar que l'ajuntament sempre ha tancat els seus exercicis en positiu. "Les dades que avui presentem demostren que continuem gaudint d'una situació econòmica molt sanejada, gràcies a la bona gestió de l'equip de govern”, han destacat des del govern de CiU.
Per la seva part l'alcalde Ferran Bladé, va remarcar que aquestes dades positives, tot i el context de crisi, “sumades amb un nivell d'endeutament molt baix, ens ha de permetre continuar amb la política de no incrementar la pressió fiscal i alhora fer front als reptes i compromisos que el nostre equip de govern s'ha marcat per a l'actual mandat”. I és que els bons resultats econòmics s'aconsegueixen, segons Bladé, “gràcies a un control exhaustiu de les despeses que mirem que s'ajusten al màxim als ingressos que tenim, en cap cas es deu a una pujada d'imposts que de fet es mantenen congelats des de fa cinc anys, així com també hem mantingut el nivell d'ajuts i subvencions a les entitats i a la població en general com ara en els rebuts de les escombraries, l'IBI, el transport, als estudiants que es desplacen fora vila, a les empreses...”.

L'ajuntament de Móra la Nova és dels pocs a les Terres de l'Ebre que té una situació sanejada, amb un nivell d'endeutament del 13,61%, sent el màxim permès 110 %. D'altra part, en la sessió plenària es va donar llum verd als últims tràmits perquè es posi en funcionament el tanatori municipal, com és la memòria justificativa de la implantació del servei, la viabilitat econòmica de la concessió, i el reglament regulador. Finalment, el ple va aprovar per unanimitat dues mocions presentades per l'oposició; una, proposada per Imnova-PSC, per millorar el web municipal, tot i mantindré la confidencialitat de les dades a l’hora de penjar-ne més informació; i una altra, a proposta d'ERC, per assegurar un cabal ecològic suficient per al riu Ebre.

dijous, 13 de febrer del 2014

Més de 370.000 euros per dinamitzar l’activitat econòmica de la comarca i generar ocupació

Durant l’any 2014, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, en el marc del projecte Ribera d’Ebre VIVA-Treball a les 7 comarques, invertirà 373.426,83 euros en accions per dinamitzar l’activitat econòmica de la comarca i generar ocupació. 


Del total de la inversió, 336.084 euros estan subvencionats pel Servei d’Ocupació de Catalunya amb finançament del Servei Públic d’Ocupació Estatal i el Fons Social Europeu, i la resta amb fons propis del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.  El projecte de desenvolupament econòmic i ocupacional Ribera d’Ebre VIVA compta amb el suport de la totalitat dels ajuntaments de la comarca, 18 entitats i 120 empreses.
El total de les accions que es desenvoluparan al llarg d’aquest 2014 són déu, i són fruit de la col·laboració i el consens entre el sector públic i el sector privat. Per aquest any és manté com a objectiu principal la creació de llocs de treball a la comarca mitjançant la millora de la competitivitat dels sectors estratègics en base al foment de la innovació empresarial i la internacionalització de les empreses.
Concretament, un dels objectius que es persegueixen dins del projecte Ribera d’Ebre VIVA és facilitar l’entrada a nous mercats internacionals de les empreses comercialitzadores de fruita dolça de pinyol i de les empreses oleícoles de la comarca. Es tracta d’una important oportunitat futur per a la consolidació i creixement dels dos subsectors.  Paral·lelament es treballarà per aconseguir que les empreses de fruita dolça augmentin la penetració en supermercats regionals a través de la cooperació empresarial amb d’altres zones productores del país.
La reducció dels costos en la producció d’oli continua sent una assignatura pendent a la comarca, especialment per a l’entrada del producte als canals nacionals i internacionals. Per aquest motiu, es treballarà en construir una eina eficient que permeti realitzar a les empreses oleícoles un seguiment dels costos perquè puguin implementar, de manera individual i amb col·laboració amb d’altres empreses, les mesures d’estalvi ja proposades durant el 2013.
A més, durant l’any 2014 s’executarà una acció concreta dirigida al sector vitivinícola amb l’objectiu de començar a consensuar amb les empreses els seus reptes estratègics, objectius prioritaris i poder definir així un pla d’actuacions concretes que permetin millorar la competitivitat d’aquest sector a la Ribera d’Ebre.
Entre les accions previstes per impulsar la competitivitat de la indústria del sector turístic de la Ribera d’Ebre destaca l’acció dirigida a convertir el recurs del riu Ebre i el GR-99 en un producte turístic de referència en els mercats. Paral·lelament, i amb aquest objectiu, es continuarà treballant en la consolidació de la xarxa creada entre els agents públics i els principals agents turístics privats de la comarca mitjançant l’assessorament a entitats públiques i empreses privades per tal de continuar estructurant i creant productes turístiques, donant suport a la comercialització i a l’estructuració del desenvolupament turístic comarcal.
Des del projecte Ribera d’Ebre VIVA també s’inclouen seminaris de suport a les empreses agroalimentàries i turístiques que volen donar resposta a les seves necessitats i que tenen per objectiu millorar la promoció i comunicació de l’empresa i els productes/serveis a través d’elaboració i el disseny del material per als diferents mercats de referència, i tenir una millor visibilitat a les xarxes socials.
Finalment, en l’àmbit dels serveis a les persones, aquest any es dóna continuïtat al Dispositiu d’inserció laboral per a col·lectius amb dificultats especials a la Ribera d’Ebre, que després de tres anys es troba consolidat i ha passat a ser un servei de referència en l’àmbit de la inserció a la comarca tant en la millora de l’ocupabilitat de les persones com en la millora de la competitivitat empresarial.

dimarts, 21 de gener del 2014

FIO 2014

XII Fira Intercomarcal de l’Oli de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat.

Un certamen que pretén ser l’aparador dels diferents olis que es produeixen en aquestes comarques, i un lloc on els visitants puguin tastar i adquirir totes les varietats exposades. El regidor i director de la Fira, Ivan Vilanova, ha explicat que una de les novetats d’aquesta edició és la incorporació d’un concurs popular per escollir el millor oli de la fira: "La gent haurà de fer un mínim de 5 tastos i votar els olis que més els hagin agradat. És una manera de donar veu i de premiar als nostres visitants, ja que entre els participants se sortejarà un lot d’oli; a més, el productor més votat rebrà una distinció". Segons ha recordat Vilanova, actualment en el marc de la fira té lloc el Concurs d’Olis de la FIO, però el jurat és el Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, un òrgan format per 32 tastadors d'oli professionals. Un altre canvi introduït enguany és el trasllat del lliurament de premis d’aquest concurs de la tarda del dissabte a la tarda del diumenge. La inauguració de la fira, dissabte a les 17,30 hores, anirà a càrrec del conseller del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Francesc Homs. Com en totes les edicions, a la FIO hi haurà l’exposició i venda de l’oli, hi participaran un total de 31 estands on hi són presents cooperatives i almàsseres dels diferents pobles de les tres comarques participants, sense faltar representants de la Denominació d’Origen Siurana i de la DO Terra Alta. També hi haurà un seguit d’activitats més lúdiques relaciones sempre amb l’oli, com ara el concurs d’allioli, un berenar popular de pa amb oli, sucre o sal, un sorteig de lots d’oli, i un esmorzar popular amb la típica clotxa amb la previsió de lliurar unes 1.100 racions.


Per consultar el programa i expositors clicar aquí.

dijous, 16 de gener del 2014

L'Ajuntament subvencionarà la meitat del cost en Seguretat Social dels nous contractes al municipi

L'ajuntament subvencionarà la meitat del cost de la Seguretat Social dels nous treballadors contractats durant 2014 a les empreses establertes al municipi. El pressupost de 2014 inclou una partida pressupostària de 22.7000 euros que han de servir per pagar el 50% de l'import, fins un màxim de 2.275 euros per treballadors o, en el cas que no s'arribi a aquest import, dotze mesos. Segons el govern municipal, l'objectiu d'aquesta anomenada Transferència pel Foment de l'Ocupació, en marxa des de fa tres anys, és fomentar l'ocupació i donar suport a les empreses perquè puguin fer noves contractacions.

dilluns, 13 de gener del 2014

El Centre d'Interpretació del Ferrocarril de Móra la Nova s'integra a la xarxa de Museus de la Ciència i la Tècnica de Catalunya



La Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova signa un conveni de col·laboració per potenciar la seva projecció i rebre més ajuts



El Centre d'Interpretació del Ferrocarril de Móra la Nova passarà a formar part del sistema territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). El director d'aquest, Jaume Perarnau, i el president de la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova (FPPFI), Jordi Sasplugas, han signat aquest dimecres matí el conveni de col·laboració per formalitzar l'acord. Una integració que s'estava treballant des de fa sis anys i que, a partir d'ara, ha de permetre millorar la projecció d'aquest espai de difusió de la cultura ferroviària arreu de Catalunya i poder accedir a noves convocatòries de subvencions.

Amb el de Móra la Nova, seran ja 26 els museus i ens patrimonials que formen part de la xarxa territorial del mNACTEC, referent dels llocs més rellevants i destacats del patrimoni industrial, científic i tècnic de Catalunya. "Cada centre del sistema territorial té la seua autonomia però forma part d'un projecte global. Quan fem una campanya de difusió la fem per tot Catalunya", ha puntualitzat per la seva banda Perarnau. El del Ferrocarril és, a més, el primer centre de les Terres de l'Ebre que s'adhereix a la xarxa. Al Camp de Tarragona, en formen part el Museu de les Mines de Bellmunt (Priorat) i la Fassina Balanyà, de l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà).

Per a l'alcalde de Móra la Nova, Ferran Bladé, la projecció d'aquest equipament que reivindica la importància del passat i el seu aprofitament turístic és una prioritat. "Per a nosaltres el Centre d'Interpretació del Ferrocarril és una de les quatre potes amb les quals projectem Móra la Nova a l'exterior, juntament amb l'activitat firal, l'Institut Ramon Muntaner i l'Escola d'Art i Disseny. El ferrocarril que va arribar a Móra la Nova el 1841 forma part de la configuració de la nostra història i del nostre ADN", ha manifestat.

El projecte museístic de Móra la Nova inclou també la posada en marxa d'un tren turístic. Així s'ha recuperat el pont giratori i una cotxera on actualment s'estan rehabilitant diverses locomotores i vagons, entre elles una Mikado i una Bonita. Precisament, el març de l'any passat el president de la Generalitat, Artur Mas, va inaugurar aquesta cotxera, una visita decisiva a l'hora de signar avui aquest conveni, ja que Mas es va mostrar molt interessat en el projecte.

Durant el 2013, unes 1.500 persones van visitar el Centre, una xifra que amb la integració a la xarxa del mNACTEC es confia incrementar partint de les referències d'altres museus adherits, com el de les Mines de Bellmunt, que rep unes 12.000 visites anuals.


dissabte, 28 de desembre del 2013

El PP porta a Brussel·les la seva proposta perquè Tarragona s'independitzi




Els populars comencen a buscar suports polítics perquè les deu comarques tarragonines es separin de Catalunya






El Partit Popular vol portar a l'extrem la seva defensa a ultrança de Tarragona i amb això tallar part del debat sobiranista a Catalunya . El líder popular a Tarragona, Alejandro Fernández, ha portat a Brussel·les una proposta que la Unió Europea ja està estudiant: establir la independència de Tarragona -fins i tot, arribat el moment, es proclamaria de forma unilateral- com a comunitat uniprovincial, amb vincles amb Barcelona (o 'Barcelunya', en termes populars) i Madrid però amb autonomia en qüestions fonamentals com sanitat, educació, ocupació o infraestructures .

El projecte, encara en fase embrionària, ha arribat al Parlament Europeu de la mà del seu vicepresident, el popular Aleix Vidal-Quadras, que precisament quedarà fora de la cambra europea el 2014, ja que dijous es va saber que no estarà inclòs en les llistes dels populars a Brussel·les. La proposta sorgida des de Tarragona pretén donar un gir de 180 graus al debat secessionista de Catalunya, a més d'aniquilar el projecte de les vegueries.



dijous, 19 de desembre del 2013

El Molló acollirà una planta que transformarà la brossa en biodiesel


El polígon industrial del Molló acollirà una planta de tractament de residus que transformarà la brossa en biodiesel. 


Es tracta d’un projecte pioner a l’estat espanyol i que podria posar-se en marxa abans de l’estiu del 2014. Així ho avançava ahir el president de l’ens comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí, en declaracions al Fil Directe de Ràdio Móra d’Ebre:
L’encarregada d’explotar aquesta activitat serà l'empresa adjudicatària del lloguer de la nau per un període de 10 anys. Un cop finalitzats tots els tràmits administratius l’empresa haurà de realitzar petites reformes a la nau per tal de poder-hi encabir la tecnologia necessària per realitzar aquesta activitat. Jardí espera que a l’estiu del proper 2014 la planta pugui estar a ple rendiment.
Es tracta d’un projecte que generarà fins a 25 llocs de treball i que segons Jardí es pot convertir en un pol d’atracció per a la instal·lació d’altres empreses al Molló.

divendres, 29 de novembre del 2013

3a Jornada MADE Energia i Desenvolupament local




La MADE, la Mesa d'Alcaldes de l’Energia de Catalunya, centra en el territori el debat sobre l’energia de Catalunya en el que ha estat la tercera jornada de debat sobre Energia i Desenvolupament local que s’ha celebrat a Móra la Nova.
DSC_0944

Una jornada on el futur energètic d’una Catalunya independent i el preu del kilowat, han centrat part del debat. En aquest sentit des de la MADE han remarcat que el consum energètic de  Catalunya és possible gràcies a l’energia que es produeix des dels 10 municipis que s’hi integren. I en aquest sentit una reivindicació permanent de la mesa d’alcaldes és la rebaixa en el preu del kilowat per les empreses que s’instal·lin a la zona. Una crida a la que fins al moment no han respost favorablement des de les companyies elèctriques tradicionals. És per aquest motiu que des de la mesa segueixen explorant altres vies.
Una altra de les fites que es va marcar la MADE i que està a punt de convertir-se en una realitat és la Càtedra d’Energia i Desenvolupament Econòmic de la Universitat Rovira i Virgili que s’espera que estigui llesta abans de fi d’any. Durant la jornada s’ha anunciat qui en serà el director, Miquel Àngel Bobé.




“Una Catalunya independent seria viable des d’un punt de vista energètic.”

El degà del Col·legi d’Enginyers de Catalunya, Joan Vallvé, ha assegurat que segons es desprèn d’uns estudis tècnics realitzats per la comissió d’energia del Col·legi d’Enginyers de Catalunya, la situació energètica actual a Catalunya possibilita tenir una Catalunya independent en la plana energètica. Tot i que caldria millorar la xarxa de transport cap a països veïns com França.
Segons Vallvé l’energia nuclear seria clau en aquesta situació. I remarca que Catalunya té un bon nombre de centrals (dos a Ascó i una a Vandellós) per tal d’autoavastir-se, i fins i tot generar reserves. També afegia que en una Catalunya independent una rebaixa en el preu de l’energia podria ser possible.


El director de la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya (MADE), Joan Manuel Sabanza, durant una entrevista a Canal 21 Ebre:
Durant la tercera edició de la jornada Energia i Desenvolupament Local que aquesta setmana s’ha celebrat a Móra la Nova, alguns dels ponents van coincidir en afirmar que una Catalunya independent és viable des del punt de vista energètic, ja que seria autosuficient i fins tot tindria superàvit. 
Segons el director de la MADE, aquí es genera el 70% de l’energia que es consumeix a Catalunya. I això passarà a tenir una importància estratègica per al conjunt del territori, que hauria de ser compensat per la seua aportació al desenvolupament econòmic del país. 
Durant la mateixa entrevista, Sabanza ha afirmat que Catalunya no pot pretendre ser una illa des del punt de vista energètic. El director de la MADE ha afegit que Catalunya, a través de les interconnexions amb França i amb Espanya, també podria convertir-se en exportadora d’energia, ja que l’Estat espanyol necessitaria de la generació elèctrica catalana per poder atendre tota la seua demanda. En aquesta sentit, Sabanza ha defensat també la necessitat de construir la línia de molt alta tensió entre Escatrón i la Secuita. Així, el director de la MADE ha afegit que els ajuntaments donaran suport a la línia si el projecte introdueix millores mediambientals i aprofita el corredor actual. 
Sabanza ha remarcat també que la Generalitat ha d’entendre que la línia és fonamental per desenvolupar projectes de la indústria energètica importants per al territori, com els nous parcs eòlics de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, o la futura central hidroelèctrica reversible de Riba-roja d’Ebre i la Fatarella.

El nou tanatori entraria en funcionament a primers d'any

Tanatori de Móra la NovaEl nou tanatori municipal de Móra la Nova obrirà portes i estarà plenament operatiu a principis del 2014. Així ho ha donat a conèixer l’alcalde de Móra la Nova, Ferran Bladé, en una visita a les obres del nou equipament, que es van iniciar el passat mes de juny i marxen a bon ritme. “El nou tanatori és un dels projectes més importants dels últims anys per a Móra la Nova. Per fi podrem donar resposta a una reivindicació històrica del municipi, ja que els nostres ciutadans fins ara s’havien de desplaçar fora del poble per tenir un servei necessari en moments dolorosos per a les famílies en què calen les màximes comoditats”, ha manifestat el batlle.

Ubicat a les instal·lacions de l’antic escorxador de Móra la Nova, que ha estat remodelat i adequat, el nou tanatori està format per un edifici principal de 178 metres quadrats, un edifici annex i un pati tancat, amb una superfície total construïda d’uns 400 metres quadrats. L’equipament compta amb un vestíbul-recepció, dues sales de vetlla, un garatge i dependències per al personal.

El pressupost total de l’obra i les instal·lacions ha estat de 272.400 euros, finançats en la seva totalitat per Funerària Mena, l’empresa que gestionarà i explotarà el tanatori mitjançant la concessió feta pel consistori moranovenc. Funerària Mena és una empresa amb una dilatada experiència en el sector funerari i desenvolupa la seva activitat a la Ribera d’Ebre, el Priorat i el Baix Camp.

A banda de donar servei als ciutadans de Móra la Nova, el nou tanatori estarà obert a tothom i també servirà per acollir usuaris d’altres municipis propers.

dimarts, 19 de novembre del 2013

Debat sobre la Ribera d'Ebre dins el cicle 'Les comarques, ARA'


Hi han participat Joan Piñol, alcalde de Móra d'Ebre; Joan Sabanza, director de la Mesa d'Alcaldes de l'Energia de Catalunya; Jaume Masip, president de l'Associació Cultural La Cana i treballador d'Ercros, i Marc Piñol, gerent del Grup Fruiter Benissanet.

dimecres, 25 de setembre del 2013

Ferran Bladé a Primera Columna

Entrevista amb l'alcalde de Móra la Nova, Ferran Bladé, també nou director dels serveis territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre.
24/09/2013
Parla del polígon del Molló, de les ajudes per la creació de llocs de treball i a estudiants, de l'activitat firal o de l'Escola d'Arts plàstiques i Disseny, entre d'altres coses de l'àmbit municipal. 
També comenta com afronta el seu nou càrrec i les primeres gestions d'aquest, així com diverses qüestions d'actualitat.

dimecres, 18 de setembre del 2013

dimecres, 28 d’agost del 2013

XI Jornada d'Etnologia de les Terres de l'Ebre


El proper dissabte, 14 de setembre, el Casal Municipal de Móra la Nova acollirà la XI Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Museu de les Terres de l’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner (@iramunt), el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i que en aquesta edició està dedicada a la jota ballada. Els objectius de la jornada són posar en comú les diferents experiències de recuperació de la jota, així com la recerca duta a terme dins i fora del territori en relació a aquesta tema.
L’acte començarà a les nou i mitja amb la rebuda de les persones inscrites i els parlaments inaugurals. A les deu del matí es farà la conferència marc, “El patrimoni etnomusical de les Terres de l’Ebre: el ball de la jota”, a càrrec de Lluís-Xavier Flores, Miquel-Àngel Flores i Joan-Lluís Monjo, membres de l’Associació d’Estudis Etnogràfics Grup Alacant, i continuarà amb la presentació de quatre comunicacions al voltant del món de la jota com a ball a les Terres de l’Ebre on s’exposaran recerques i treballs, entre altres, del ball de mantons d’Ulldecona i de la jota ballada a la Fatarella, que aniran a càrrec de Josep Bargalló, Carme Balagué, Tomàs Queralt, Dolors Serra, Francesc Lavega i Joan Pellisa. Seguidament hi haurà la taula rodona “Experiències de recuperació i difusió de la jota”, moderada per Mireia Grangé i amb la participació d’Anna Pallarès, Ester Baiges, Arturo Gaya i Sergi Massip. La jornada clourà amb una visita guiada a l’exposició “Expojota”, a càrrec de la Casa de la Jota, i amb la participació a la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre 2013 que enguany és acollida per la població veïna d’Ascó.
La inscripció per participar a la jornada ja és oberta al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, -cultura@riberaebre.org i al telèfon 977 401 851-, fins al dia  10 de setembre, té un preu de 20 euros i inclou el dinar. Tot i això, el públic que ho desitgi pot participar a les sessions com a oient.

divendres, 23 d’agost del 2013

L'ajuntament incentiva la creació de llocs de treball amb subvencions directes

L'ajuntament de Móra la Nova ha tornat a habilitar una línia de subvencions públiques per potenciar i incentivar la creació de llocs de treball al municipi, així com per fomentar l'ocupació i la implantació de noves empreses a la població. Com l'any passat, les bases d'aquesta convocatòria de subvencions estableixen que es concediran ajuts als contractes de treball fets durant tot el 2013 amb veïns de Móra la Nova que portin més d'un any empadronats en aquest municipi de la Ribera d'Ebre.
El procediment de concessió de les subvencions és el de concessió directa de caràcter excepcional, davant la situació generalitzada de crisi econòmica. En aquest sentit, podran ser beneficiaris de la subvenció els empresaris, persones físiques o jurídiques, que estiguin radicats a Móra la Nova i que contracten veïns del municipi que portin més d'un any empadronats, amb la condició que no hagin reduït la plantilla en els tres mesos anteriors a la data de contractació per a la qual s'ha sol·licitat la subvenció. De la mateixa manera, els aspirants als ajuts no han de tenir cap deute amb l'ajuntament de Móra la Nova. Pel que fa a la quantia de la subvenció, el consistori de Móra la Nova ha tornat a preveu que sigui l'import corresponent al 50% del cost empresarial de la seguretat social del nou contracte, amb un màxim de 12 mesos i de 2.275 euros.

diumenge, 28 de juliol del 2013

Més de 600 persones units a les Móres amb una cadena per la independència

Més de 600 persones van participar divendres al vespre en la cadena humana per la independència de Catalunya que va unir les Móres a través de l'emblemàtic Pont de les Arcades. L'acte estava organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), com a prèvia de la Via Catalana per la Independència que s'ha convocat per al proper Onze de Setembre. 



Apuntat a la Via Catalana per la Inpendència a: http://via.assemblea.cat/ca/ 

dissabte, 23 de març del 2013

Independents d'Espanya sí, però amb centrals nuclears



Els experts en energia asseguren que malgrat la independència de Catalunya, el sistema continuaria depenent de l'energia nuclear durant molt temps



La conversió de Catalunya en un estat independent és factible, però no és tan factible que pugui ser independent de l'energia nuclear. Aquesta és la conclusió de tres experts consultats per l'Assemblea Nacional Catalana, Marcel Coderch, Vicepresident de la CMT i expert en geoestratègia de l’energia; Pep Puig President d'EUROSOLAR-Espanya; i Antoni Tahull, membre de la Comissió d'Energia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya-, tres autoritats en la matèria que veuen lluny un sistema energètic català aliè a l'energia nuclear.

Segons recull l'ANC després d'una conferència conjunta celebrada el passat febrer, tots tres aposten per revisar el model energètic a llarg termini per evitar aquesta dependència energètica. Així, Coderch assegura que “la Catalunya independent seria un dels quatre països més dependents de l’energia nuclear”. En aquest sentit, Coderch, defineix l'edat de les nuclears catalanes (el 2025 compliran 40 anys),com una avantatge afegida per anar pensant com canviar el model d'alimentació energètica catalana.

En la mateixa línia s'expressa Tahull, qui assegura que Catalunya "no es pot permetre el luxe de tancar l'endemà de la independència les nuclears". Puig, per la seva banda, defensa que “les renovables podrien subministrar el 100% de l’energia que requerim”. Un canvi que suposaria uns "costos d’uns 100 euros per família l’any d’aquí al 2050”.

Ni a les fosques ni dèficit tarifari

Ara bé, aquesta dependència energètica pels experts serviria per trencar tòpics: "l'endemà de la independència no ens quedaríem a les fosques" i per abaratir l'energia. De fet, i tal com també apunta el director general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial, Pere Palacín, una Catalunya independent no tindria un dèficit tarifari elèctric com el que arrossega l'Estat, que supera els 24.000 milions d'euros.

Segons Palacin el cost de produir energia a Catalunya és entre un 15% i un 20% inferior a la mitjana de l'Estat perquè aquí el mix energètic fa un ús menys intensiu de tecnologies actualment més cares com les renovables i té més capacitat nuclear instal·lada.