Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

dijous, 16 de setembre del 2010

Enresa acabarà pagant 2 milions anuals a partir del 2011 pels residus de Vandellòs I


El director d'enginyeria de residus d'Enresa, Álvaro Rodríguez, va desgranar ahir el que l'empresa pública acabarà pagant a la francesa Cogema pels residus de Vandellòs I reprocessats i emmagatzemats a França, i que haurien de tornar –és inviable– abans de l'1 de gener del 2011 per evitar el pagament d'una penalització que suposarà a l'Estat més de 87 milions de fiança, com va avançar El Punt, però que efectivament s'acabarà traduint en una factura d'uns 2 milions anuals, fins que el 2015 estigui operatiu el magatzem temporal centralitzat (MTC) espanyol. Tanmateix, Rodríguez va admetre que tenir l'MTC llest d'aquí a cinc anys és tot un «repte».

En realitat s'han de pagar a França a partir del gener de l'any que ve més de 20 milions cada any –els famosos 60.000 euros diaris–, però, com va confirmar ahir Rodríguez, en una jornada informativa sobre l'MTC a la seu del Col·legi d'Enginyers Industrials a Tarragona, Enresa recuperarà la major part d'aquests diners i només acabarà assumint el cost de la gestió dels residus durant la demora en el retorn a l'Estat espanyol. Per aquesta minimització de l'impacte de la factura, entre altres consideracions, el responsable d'Enresa va descartar definitivament que es pugui construir un magatzem temporal individual (MTI) en superfície a Vandellòs –com els de Trillo i Zorita o el que està projectat a Ascó– per instal·lar-hi temporalment, fins que l'MTC sigui del tot operatiu, els residus que han de tornar de França. A més a més, els 679 m³ de residus de mitjana i alta activitat procedents de l'antiga Vandellòs I tampoc no poden anar a parar, per les seves característiques, a l'actual magatzem de baixa i mitjana activitat d'El Cabril, a Còrdova.

Quant a l'MTI que Ascó necessita abans del 2012, data en què se saturaran les piscines d'Ascó I, fonts de l'Ajuntament d'Ascó van indicar que continuen esperant un informe del Ministeri d'Indústria per donar llum verd a l'obra civil: una llosa de formigó a la intempèrie que es calcula que es pot fer només en 40 dies de treballs.