Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

diumenge, 14 de novembre del 2010

Acciona construirà una fàbrica de torres d’aerogeneradors al Molló


La inversió és una de les compensacions del grup eòlic Fersa-Aventalia per haver obtingut la concessió per a instal·ar un total de 120 MW eòlics a Tivissa i Vandellòs


La filial navarresa del grup energètic i d’infrastructures Acciona, Acciona Windpower, construirà al polígon industrial del Molló, situat entre Móra la Nova i Tivissa, una fàbrica de torres d’aerogeneradors pel model AW-3000. Aquest model, de 3 MW de potència, té la peculiaritat que les torres, de 100 o 120 metres d’alçada, estan construïdes de formigó prefabricat.

Acciona Windpower subministrarà aquests aerogeneradors d’última generació al grup format per les empreses promotores eòliques Fersa Energías Renovables SA-Aventalia Energies Renovables SL, guanyador del concurs convocat per la Generalitat per a instal·lar un total de 120 MW d’energia eòlica, dividits en tres parcs, als municipis de Tivissa (100 MW) i Vandellòs (20 MW), l’anomenada Zona de Desenvolupament Prioritari (ZDP) Ribera d’Ebre-Baix Camp.

L’adjudicació, de caràcter provisional, es farà ferma un cop el jurat que ha atorgat la concessió atengui, si s’escau, les al·legacions presentades per la resta de candidats. Cal recordar que diversos grups energètics es van presentar al concurs d’aquesta i de les sis ZDP restants ofertes pel govern arreu de Catalunya. Els candidats havien d’incloure a les proposta mesures d’alt impacte socioeconòmic al territori.

La proposta estrella del grup Fersa-Aventalia ha estat la construcció de la planta de torres d’aerogeneradors de formigó. Acciona Windpower construirà la fàbrica perquè és l’encarregada de fabricar els 40 aerogeneradors de 3 MW de potència de la ZDP Ribera d’Ebre-Baix Camp.

L’alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, ha explicat al Diari que la mateixa empresa navarresa també produirà els 35 aerogeneradors d’idèntica potència que el grup Fersa instal·larà en una altre àrea del municipi de Tivissa. «I cal afegir que a banda de l’encàrrec d’aquest 75 aerogeneradors, Acciona Windpower treballa per altres promotors i disposa de més contractes a les Terres de l’Ebre i entorn», ha subratllat.

Regeneració de bateries

Tanmateix, la planta del Molló no és la única inversió del grup guanyador. Tal i com especifica l’acta de concessió de la ZDP V, Fersa -Aventalia ha arribat a un acord amb l’empresa nord-americana Xtra Power Batteries per a construir a la comarca una fàbrica de regeneració de bateries per a vehicles pesants. A més, assegura Jardí, és crearà una fundació amb una dotació de 700.000 euros especialitzada en la prevenció i extinció d’incendis que portarà el nom de Pau Costa -un dels cinc bombers morts a l’incendi d’Horta el 2009 i empadronat a Tivissa-. En aquest àmbit també està prevista la creació d’un pla de pasturatge i d’un centre de recerca en la prevenció dels focs forestals, amb una dotació de 2,18 milions d’euros.

Les inversions es completen amb un ajut de 600.000 euros per al futur centre d’interpretació del poblat ibèric del Castellet de Banyoles de Tivissa i la posada en marxa d’un centre d’investigació promogut pel grup castellonenc Azahar per analizatr la viabilitat d’aprofitar les algues del riu per a biomassa.

Jardí, visiblement satisfet, calcula que el paquet d’inversions obtingut generaran 150 llocs de treballs directes. Al marge, els ajuntaments rebran un 2 per cent de la facturació anual de cada aerogenerador, mateix percentatge que rebran els propietaris del terrenys on s’ubiquin els aerogeneradors.