Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

dissabte, 8 de gener del 2011

Els empresaris reclamen a Mas el seu suport a l'MTC

Les patronals envien una carta al president de la Generalitat en què li demanen que defense la candidatura d'Ascó al magatzem nuclear

Mas respon amb un senzill justificant de recepció


Les patronals catalanes insisteixen en els beneficis econòmics que suposaria per a la Ribera d'Ebre i per al conjunt del país la instal·lació del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears a Ascó. Així, la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (Cepta), Pimec Tarragona, Foment del Treball, les cambres de comerç de Barcelona i Reus i el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, entre altres entitats, han fet arribar una carta al president de la Generalitat, Artur Mas, en què reclamen el seu suport a la candidatura d'Ascó. Una carta que, a més de Mas, haurien rebut tots els candidats a la presidència de la Generalitat, segons Economia Digital. I que Mas ha contestat recentment amb un senzill justificant de recepció, però sense comprometre's en cap sentit.

En la missiva, les patronals catalanes destaquen la inversió pública que suposaria la instal·lació del cementiri nuclear a Catalunya, que seria d'uns 700 milions d'euros, a més del cànon anual de 7,8 milions d'euros que rebrien els ajuntaments de la zona com a compensació. “La inversió que suposarà té un interès innegable i el magatzem temporal centralitzat no fa augmentar el perill de fons de la zona”, sostenen les patronals empresarials catalanes. En aquest sentit, els empresaris consideren que l'oposició del govern de Mas al cementiri nuclear seria el seu primer error. La concentració d'infraestructures energètiques a la demarcació de Tarragona justifica, segons les patronals empresarials, la instal·lació de l'MTC a Ascó. “En els últims anys no s'ha pogut fer cap central de cicle combinat a Girona. Tot és a Tarragona”, assenyalen des de Foment del Treball.

Tot i que Mas no es pronuncia ni a favor ni en contra del cementiri nuclear en la resposta que ha fet arribar a les patronals empresarials, sí que ho va fer durant el debat d'investidura. Mas va recordar, en resposta a Joan Herrera (ICV), que CiU va votar favorablement una resolució al Parlament de rebuig a la instal·lació de l'MTC a Catalunya i va assegurar que seria “conseqüent” amb aquella votació. També el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha manifestat que el govern farà el possible per evitar que el cementiri nuclear es faci a Ascó.

D'altra banda, el Consell de Ministres d'ahir tampoc va prendre cap decisió sobre la ubicació del cementiri nuclear. Una ubicació que el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, intentarà negociar amb l'executiu català.

LA XIFRA

7,8
milions d'euros
anuals és la subvenció que rebran els ajuntaments de la zona on s'instal·le l'MTC.