Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

diumenge, 4 de setembre del 2011

El CSN avala que Ascó continuï operant 10 anys



L'informe no és vinculant i ara s'espera que el govern espanyol doni el llum verd a la renovació del permís


El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va aprovar per unanimitat un informe favorable a la sol·licitud de renovació del permís d'explotació dels dos reactors de la central riberenca fins al 2021. L'informe només és preceptiu, i ara el Ministeri d'Indústria té fins a l'1 d'octubre, data en què s'esgota el permís vigent, per donar llum verd o no a la pròrroga.

De moment, l'aval del CSN veu garantit “el nivell adequat de seguretat” perquè la planta continuï la seva operació. El document es fonamenta en 39 informes tècnics especialitzats i en les 324 inspeccions fetes des del 2001, data de l'última autorització, els requisits de la qual ara el CSN conclou que s'han complert.

Resten pendents, això sí, les proves de resistència derivades de l'accident de Fukushima, i només això ja va generar la reacció adversa del PSC, que va recordar que el 15 d'agost era la data per presentar l'informe provisional de les proves i que no s'entén que el CSN no s'hagi esperat. Els socialistes també consideren que les renovacions dels permisos, després de l'accident del Japó, haurien de ser per només cinc anys.

En tot cas, el vistiplau de l'òrgan de control nuclear inclou un programa d'accions correctives derivades dels successos notificats per la central en el primer semestre del 2011, en què s'han enregistrat fins a tres anomalies o successos de nivell 1 –el més sonat va ser una fuita interna d'aigua radioactiva– que havien posat la central d'Ascó, juntament amb la judicialització de la fuita de partícules del 2007, en el punt de mira dels seus detractors. De fet, Tanquem les Nuclears havia impulsat una campanya a la xarxa per demanar el tancament de la planta, una reclamació que s'entreveu estèril.

Ara bé, per aquella acumulació de successos, el CSN exigeix al gestor de la central, l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), que implanti l'anomenat pla de reforç organitzatiu, cultural i tècnic –concebut justament per evitar un nou escàndol com el del 2007– abans del 31 de desembre del 2012, i en general li prescriu una sèrie de condicions, com ara la revisió del procés de documentació de les bases de disseny; la substitució del sistema de procés de la informació de paràmetres de seguretat per un sistema més avançat o la millora dels mitjans disponibles en sala de control per a la gestió de fallades en aturada o d'accidents severs. Entre els requisits també s'inclouen modificacions en el sistema de protecció contra incendis, en el de ventilació dels edificis de combustible i en l'emmagatzematge de residus radioactius sòlids.

1 comentari:

Viure als "Masos" ha dit...

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va enviar ahir a la Comissió Europea l’informe preliminar amb els resultats inicials de les proves de resistència de les centrals, o tests d’estrès. Segons es va afirmar des de l’organisme, «el plantejament i les mesures proposades pels titulars es consideren adequats».

Aquest informe preliminar analitza la capacitat de resposta de les centrals davant d’inundacions, terratrèmols, accidents severs o pèrdua d’energia elèctrica, i identifica mesures per millorar el seu nivell de resistència.

Tot i que encara falta completar les proves amb els informes finals, ahir el CSN va fer públic l’informe preliminar, que ha conclòs que el valor adoptat per cada central en cas de terratrèmol «segueix sent vàlid». Les centrals estan revisant les anàlisis de marges sísmics, per sobre de la base de disseny dels equips, per assegurar i mantenir la parada de la central.

D’altra banda, totes les centrals han comprovat l’adequació de la base en cas d’inundacions externes. El cas més delicat és el de Vandellòs II, que és l’única central situada a la costa, si bé es troba situada en una cota superior als 20 metres per sobre del nivell del mar. El CSN conclou, però, que els nivells d’inundació adoptats com a base de disseny «segueixen sent vàlids».

També s’estan analitzat els marges de seguretat davant de successos que puguin provocar nivells d’inundació per sobre de les bases de disseny. Els successos més crítics corresponen a un trencament de preses.

Segons es desprèn de l’informe del CSN, en tots els casos els titulars indiquen que han comprovat que les preses resisteixen terratrèmols superiors als adoptats com a base de disseny sísmic i es conclou que els nivells d’inundació que s’aconseguirien a la central quedarien per sota de la cota d’esplanació en la qual es troba.