3a Jornada MADE Energia i Desenvolupament local
La MADE, la Mesa d'Alcaldes de l’Energia de Catalunya, centra en el territori el debat sobre l’energia de Catalunya en el que ha estat la tercera jornada de debat sobre Energia i Desenvolupament local que s’ha celebrat a Móra la Nova.
Una jornada on el futur energètic d’una Catalunya independent i el preu del kilowat, han centrat part del debat. En aquest sentit des de la MADE han remarcat que el consum energètic de Catalunya és possible gràcies a l’energia que es produeix des dels 10 municipis que s’hi integren. I en aquest sentit una reivindicació permanent de la mesa d’alcaldes és la rebaixa en el preu del kilowat per les empreses que s’instal·lin a la zona. Una crida a la que fins al moment no han respost favorablement des de les companyies elèctriques tradicionals. És per aquest motiu que des de la mesa segueixen explorant altres vies.
Una altra de les fites que es va marcar la MADE i que està a punt de convertir-se en una realitat és la Càtedra d’Energia i Desenvolupament Econòmic de la Universitat Rovira i Virgili que s’espera que estigui llesta abans de fi d’any. Durant la jornada s’ha anunciat qui en serà el director, Miquel Àngel Bobé.
El degà del Col·legi d’Enginyers de Catalunya, Joan Vallvé, ha assegurat que segons es desprèn d’uns estudis tècnics realitzats per la comissió d’energia del Col·legi d’Enginyers de Catalunya, la situació energètica actual a Catalunya possibilita tenir una Catalunya independent en la plana energètica. Tot i que caldria millorar la xarxa de transport cap a països veïns com França.
Segons Vallvé l’energia nuclear seria clau en aquesta situació. I remarca que Catalunya té un bon nombre de centrals (dos a Ascó i una a Vandellós) per tal d’autoavastir-se, i fins i tot generar reserves. També afegia que en una Catalunya independent una rebaixa en el preu de l’energia podria ser possible.
El director de la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya (MADE), Joan Manuel Sabanza, durant una entrevista a Canal 21 Ebre:
Segons el director de la MADE, aquí es genera el 70% de l’energia que es consumeix a Catalunya. I això passarà a tenir una importància estratègica per al conjunt del territori, que hauria de ser compensat per la seua aportació al desenvolupament econòmic del país.
Durant la mateixa entrevista, Sabanza ha afirmat que Catalunya no pot pretendre ser una illa des del punt de vista energètic. El director de la MADE ha afegit que Catalunya, a través de les interconnexions amb França i amb Espanya, també podria convertir-se en exportadora d’energia, ja que l’Estat espanyol necessitaria de la generació elèctrica catalana per poder atendre tota la seua demanda. En aquesta sentit, Sabanza ha defensat també la necessitat de construir la línia de molt alta tensió entre Escatrón i la Secuita. Així, el director de la MADE ha afegit que els ajuntaments donaran suport a la línia si el projecte introdueix millores mediambientals i aprofita el corredor actual.
Sabanza ha remarcat també que la Generalitat ha d’entendre que la línia és fonamental per desenvolupar projectes de la indústria energètica importants per al territori, com els nous parcs eòlics de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, o la futura central hidroelèctrica reversible de Riba-roja d’Ebre i la Fatarella.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada