Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

dijous, 20 de gener del 2011

La vida útil de les nostres nuclears podria allargar-se 40 anys


El govern estatal no desmenteix un hipotètic pacte per allargar la durada de les centrals amb els sindicats

El plantejament arriba en plena ofensiva per operar més enllà dels 40 anys

El govern espanyol no va ser capaç ahir de desmentir que hagi pactat amb els sindicats majoritaris la possibilitat d'allargar la vida útil de les centrals nuclears a canvi que les organitzacions sindicals no obstaculitzin l'endarreriment de l'edat de jubilació. Un extrem considerat ahir com a “surrealista” pels ecologistes i publicat dimecres perLa Vanguardia. Ahir, els sindicats UGT i CCOO van negar haver cedit en un dels puntals de la negociació col·lectiva, si bé van acceptar que a l'estira-i-arronsa amb el govern estatal al voltant de les reformes econòmiques i socials s'han afegit elements com la indústria o el mix energètic, “sense entrar en els detalls”. “Si no estàvem disposats a canviar cromos en la negociació de les pensions, molt menys ho estarem ara”, va insistir Fernando Lezcano, portaveu de CCOO, sindicat que a més va apel·lar al seu esperit antinuclear. “No vam fer una vaga general per demanar-li al govern que allargui la vida de les centrals”, va dir el secretari confederal de Medi Ambient, Llorenç Serrano.

Però el cas és que els dos sindicats van admetre que s'estan concentrant “àmbits de negociació que estaven molt dispersos”; i el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va anar més enllà i es va mostrar indirectament disposat a analitzar una pròrroga a la vida útil de les centrals –la llei d'economia sostenible impulsada pel PSOE la manté però en els 40 anys–, ja que va matisar que aquesta possibilitat no afectaria la central de Garoña, el tancament de la qual es preveu per al 2013. I fonts governamentals citades per Europa Press encara van fer més camí i van filtrar que l'executiu estaria disposat a retardar el tancament definitiu de Garoña en favor d'un pacte global sobre les reformes econòmiques.

Tot plegat coincideix amb l'ofensiva del sector nuclear per intentar aconseguir permisos per fer funcionar les centrals fins als 60 anys, amb els arguments de la inversió en seguretat i fiabilitat que va desgranar al desembre l'empresa que gestiona els reactors d'Ascó i Vandellòs. Potser per aquesta música de fons, ahir els col·lectius verds van reaccionar amb fermesa. Ecologistes en Acció o Greenpeace van qualificar d'inadmissible un hipotètic gir pronuclear del govern i van demanar als sindicats que reflexionin sobre els llocs de treball que poden generar les energies renovables. Per la seva banda, IU-ICV va demanar la compareixença de Zapatero al Congrés perquè expliqui una posició “única i definitiva” del seu govern, com també li reclama el PP.

2 comentaris:

Viure als "Masos" ha dit...

Les nuclears d’Ascó i Vandellòs, més a prop de ‘jubilar-se’ als 60 anys
El govern del PSOE estudia la prolongació de la vida de les plantes atòmiques com a una mesura complementària per sortir de la situació de crisi econòmica

La revisió de la política d’energia nuclear anunciada pel govern espanyol en el marc del diàleg social que manté amb sindicats i empresaris obre la possibilitat que les dues centrals nuclears d’Ascó i la de Vandellòs puguin prolongar la seva vida útil fins als 60 anys, vint anys més del termini previst actualment. El govern del PSOE justifica la possibilitat d’aquest canvi de política amb l’objectiu de poder arribar a un acord integral amb sindicats, empresaris i partits polítics amb l’objectiu d’impulsar l’economia espanyola.

Les tres centrals nuclears catalanes encara els hi queda un ample marge per arribar als 40 anys de funcionament establerts actualment: a Ascó I el termini se li acaba el 2024; a Ascó II, el 2026; i a Vandellòs II, el 2028. Tot i així, la indústria nuclear pressiona per aconseguir del govern una prolongació de la vida útil de les plantes atòmiques espanyoles fins als 60 anys. La presidenta del Foro Nuclear, l’associació que agrupa les empreses nuclears espanyoles, Maria Teresa Domínguez, ha fet una valoració «molt positiva» de la possibilitat d’ampliar la vida útil de les centrals nuclears. I ha afegit que la legislació actual «no hauria de marcar els anys de funcionament d’un reactor, sino que hauria de ser competència del Consell de Seguretat Nuclear».

Viure als "Masos" ha dit...

Preparades pels 60 anys

Malgrat el cúmul d’incidències registrades a les nuclears d’Ascó i Vandellòs en els darrers anys, des de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) es treballa amb el termini de «jubilació» dels 60 anys. Recentment, el director general d’ANAV, José Maria Grávalos, admetia que «seguint els paràmetres de fiabilitat i seguretat pels quals estem apostant a les nostres instal·lacions, treballem per a una producció a llarg termini on les centrals nuclears puguin arribar fins als 60 anys de funcionament». A França, amb més d’una seixantena de reactors en funcionament les centrals nuclears poden operar sense limitació d’anys sempre i quan superin tots els controls de seguretat, apunten.

Els defensors de perllongar la vida útil de les nuclears esgrimeixen que aquesta decisió permetria un important estalvi per a les empreses elèctriques propietàries, la qual cosa facilitaria al govern espanyol mantenir més controlat el preu de l’electricitat. A la vegada permetria mantenir els llocs de treball directes i indirectes d’aquest sector, xifrats actualment en uns 30.000.

Els detractors destaquen que prolongar la vida de les nuclears representaria la generació de més residus nuclears d’alta intensitat, un tema avui pendent de solució ja que el govern encara no ha decidit el lloc on s’ha d’ubicar el magatzem temporal centralitzat (MTC).

Reaccions sindicals

D’altra banda, els líders d’UGT i CCOO, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, respectivament, van rebutjar ahir qualsevol proposta que impliqui vincular l’edat de jubilació amb la prolongació de la vida de les nuclears, plantejaments que consideren «grotescs» i «un disbarat». Fernández Toxo i Méndez van descartar acceptar una negociació d’aquest tipus. Méndez va assenyalar que «canviar pensions per neutrons és introduir elements d’intercanvi que desqualifiquen als qui ho plantegen i complica encara més una negociació ja de fet complicada».
http://www.diaridetarragona.com/