Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

dimarts, 4 de gener del 2011

Recàrrega de combustible als reactors catalans aquest 2011

Les tres plantes s'aturaran enguany i hi canviaran el combustible

Cadascuna de les aturades donarà feina de manteniment a prop de 1.000 treballadors addicionals

L'Estat ha de renovar el permís d'explotació a Ascó I i II abans de l'octubre, perquè es pugui prorrogar fins a l'any 2021

Les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs operaran enguany per sota de la seva capacitat de producció, ja que tenen programades tres aturades per recarregar el combustible dels tres reactors (Ascó I i II i Vandellòs II). L'objectiu de la recàrrega és substituir un terç de tot el combustible del nucli del reactor per barres d'urani noves, emmagatzemar a les piscines –gairebé al límit en el cas d'Ascó I– el combustible gastat (els residus) i canviar de posició dins del nucli els dos terços de combustible que no s'extreu, per optimitzar-ne el grau de consum durant el següent cicle de producció (uns 18 mesos). Això s'aprofita per fer el manteniment de la planta i les proves als equips i als sistemes a què obliga la normativa i, també, per poder executar actuacions estratègiques com en aquest cas la substitució dels transformadors principals de Vandellòs i els separadors d'humitat (dispositius que eviten que entri vapor humit a les turbines de baixa pressió) a Ascó II.

El cas és que en general els treballs de recàrrega i manteniment ocuparan entre 800 i 1.000 treballadors addicionals, la majoria d'empreses de serveis, en cadascun dels tres períodes d'aturada programats i ben planificats. De fet, quatre mesos abans de començar l'aturada és obligat emetre un informe de planificació de la recàrrega al Consell de Seguretat Nuclear (CSN), un document que cal actualitzar un mes abans i de nou un dia abans de l'inici. La primera central que pararà serà Vandellòs, que ha previst fer-ho el 29 de gener. El més habitual, segons Manel Campoy, director de la central, és que les recàrregues durin uns 35 dies, però en aquest cas el procés s'allargarà com a mínim fins a 43: “Després, tot depèn dels imprevistos que puguem trobar durant les inspeccions”.

El següent reactor a ser desconnectat de la xarxa serà la unitat I d'Ascó. Aquesta té la particularitat que serà l'última en què els elements de combustible gastat que s'extreguin del nucli es podran encara guardar a l'anomenada piscina, la més plena dels tres reactors del territori. Per a la següent recàrrega, ja haurà d'estar operatiu per força el magatzem temporal individual (MTI), una llosa de formigó a la intempèrie per dipositar-hi els residus en contenidors i que s'entreveu la solució de transició més bona fins que no s'ubiqui el controvertit magatzem centralitzat (MTC). Finalment, Ascó II farà la recàrrega al novembre.

Repte estratègic

Aleshores, els gestors de la central hauran de tenir vigent un permís d'explotació nou, en principi per a deu anys més, perquè l'actual expira l'octubre del 2011. L'any passat l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), que gestiona les instal·lacions nuclears del Baix Camp i la Ribera d'Ebre, va presentar tota la documentació necessària per fer una sol·licitud que no en va venia precedida d'una inversió rècord en operació i manteniment durant el 2010 (més de 90 milions d'euros), amb la previsió de superar-la durant el 2011 (més de 110 milions).

Tot just ANAV va posar l'accent en aquest esforç inversor, “en favor de la fiabilitat i la seguretat”, per deixar anar ara fa un mes que l'objectiu estratègic d'aquestes actuacions es poder operar durant 60 anys, 20 més del que preveu l'actual normativa.

LA XIFRA

110milions€ ha previst invertir ANAV en l'operació de la central nuclear d'Ascó durant l'any 2011