Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

dimarts, 25 d’octubre del 2011

‘La Bonita’ torna a la RiberaDesprés de 10 anys de demandes, la mítica màquina a vapor tornarà en breu a Móra la Nova per convertir-se en la peça emblemàtica del futur museu

L’empresa metal·lúrgica barcelonina, la Maquinista Terrestre i Marítima (MTM), va construir entre els anys 1944 i 1953 un total de 57 locomotores de vapor de grans dimensions de la sèrie Montaña 241F. 26 metres de llargada, 225 tones de pes, 2.700 cavalls de potència i una velocitat màxima de 115 quilòmetres per hora eren les seves principals característiques.

Per la sensació de potència i majestuositat unida al seu estilitzat disseny foren batejades amb el sobrenom de ‘bonitas’, encara que també van ser conegudes amb l’epítet ‘atómicas’, donat que les primeres unitats es van construir entre 1944 i 1945, coincidint amb el final de la Segona Guerra Mundial i el llançament de les dues bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki.

El gran dipòsit de locomotores de Móra la Nova, que donava servei a diverses regions espanyoles, va rebre un total de 17 locomotores d’aquesta sèrie. Les ‘bonitas’ van operar en combois de viatgers entre Móra la Nova a Saragossa i entre la capital aragonesa i Miranda de Ebro, Manresa o el País Basc, en trams ferroviaris que encara no s’havien electrificat.
L’any 1974, Renfe decidí retirar aquesta sèrie de locomotores. Totes serien desballestades a excepció d’una, ‘indultada’ per Renfe, amb l’objectiu de preservar una unitat de cada model. Era la unitat 241F-2238 construïda l’any 1951 per MTM a Barcelona, assignada en un inici al dipòsit de locomotores de Poble Nou (Barcelona) i, a partir de 1956, a Móra la Nova.

El seu maquinista, el moranovenc Domingo Monclús Ramoneda, va rebre l’any 1965 per part de Renfe un premi «al celo demostrado en la limpieza y conservación de su máquina 241F-2238». Revisada per última vegada a Móra la Nova, viatjà a Vilanova i la Geltrú perquè s’integrés en un futur museu del ferrocar-ril i anys més tard tornà als tallers de MTM a Barcelona per sotmetre’s a una reparació, que fou desestimada.
Abandonada a Delicias

El seu destí definitiu fou el Museu del Ferrocarril de Madrid, ubicat a la cèntrica estació de Delicias, on des de l’any 1995 es conserva en una via morta i en un estat de conservació lamentable. Des de l’any 2001, l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova amb la col·laboració del consistori reclamen el seu retorn a casa perquè es converteixi en la peça central i emblemàtica del futur museu del ferrocarril i del tren turístic entre Reus i Casp que s’impulsa des del municipi.

Fins l’any passat totes les negociacions van ser infructuoses. Al mes de juliol, però, el director del Museu del Ferrocarril de Madrid va visitar Móra la Nova i, després d’observar la magnífica museïtzació de la torre de l’enclavament i la tasca voluntària de l’associació, va admetre que «si Delicias no és capaç de rehabilitar la unitat, no puc impedir que se l’emportin».
Conscients de la bona predisposició, l’associació moranovenca, encapçalada per Jordi Sasplugas, ha insistit de nou aquest estiu i gràcies a la col·laboració del grup al Congrés de CiU, han aconseguit el vistiplau del director-gerent de la Fundación de Ferrocarriles Españoles (FFE) per pactar la cessió de La Bonita, un acord verbal que en breu serà concretat en un conveni.

‘Mikado’ de 170 tones

La Bonita, però, no tornarà sola a Móra la Nova. Ho farà acompanyada d’una segona locomotora a vapor, la cessió de la qual ja està signada per la FFE. Es tracta d’una unitat Mikado, de 23 metres de llargada i 170 tones de pes, construïda l’any 1957 per l’empresa Macosa i que va operar a la regió valenciana. Sasplugas explicà ahir al Diari que l’acord de cessió tindrà una vigència de 20 anys, durant els quals si l’associació del ferrocarril de Móra la Nova repara la locomotora aquesta podrà ser utilitzada per la FFE en un tren turístic existent entre Madrid i Aranjuez.Ara, l’associació moranovenca treballa intensament en el trasllat de les dues locomotores, una cita històrica per a la Ribera d’Ebre que podria arribar abans d’acabar l’any. Un cop a Móra la Nova, la voluntat dels promotors és reparar les dues màquines per tal que puguin ser utilitzades en el tren turístic a vapor que ha d’unir les poblacions de Reus i Casp.