Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

dijous, 20 de gener del 2011

Joan Manel Sabanza, el nom que sona amb més força per presidir el Port de Tarragona

Fa setmanes que s’especula amb qui serà el relleu de Josep Anton Burgasé com a president de l’Autoritat Portuària de Tarragona. Són molts els noms que han sortit a la palestra, però hi ha un que en els darrers dies ha pres molta força i s’ha destacat per sobre dels demés. Es tracta de l’alcalde de Móra la Nova, Joan Manel Sabanza. Diverses fonts de diferents àmbits han confirmat a Tarragona21.cat que el nom de Sabanza és, a dia d’avui, un dels que té més possibilitats de presidir el Port de Tarragona.

Joan Manel Sabanza

Joan Manel Sabanza és alcalde de Móra la Nova des de fa més de 30 anys, en dos partits diferents, ERC (des del 1979 fins el 1992) i CiU (a partir del 1993). Actualment és president de la Comissió d’Economia de la Diputació de Tarragona i com a tal responsable dels pressupostos de l’ens supracomarcal. Sabanza va passar de ser un outsider del partit, fruit de la seva anterior militància a ERC, a guanyar pes en els darrers anys, fins el punt que va aconseguir desbancar el que semblava ser l’esperança blanca de CDC a la Ribera d’Ebre, Manel Saltó, que va acabar anant a l’Àfrica com a metge voluntari després de perdre el pols per ocupar un escó a la Diputació durant tota la legislatura.

Sabanza també fou escollit diputat per la província de Tarragona a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1988 dins les llistes d’ERC i a les de 1992 dins els de CiU. Es podria considerar com una persona vinculada a Josep Poblet i ha estat un dels grans defensors de projectes polèmics a les Terres de l’Ebre com la instal·lació d’una tèrmica de cicle combinat o el seu suport al MTC. Prové d’una ciutat de caràcter fluvial, la qual cosa no hauria de ser una paradoxa tenint present que la presidència de l’Autoritat Portuària és un càrrec polític i no pas tècnic.

El de Sabanza, però, no és l’únic nom que ha sonat. Així, hi ha altres que també podrien estar en la cursa per rellevar Burgasé. Un altre dels destacats és Josep Maria Pujals, regidor de l’ajuntament de Vila-seca des de l’any 1995 i germà del que fos conseller de Cultura de Jordi Pujol, Joan Maria Pujals. Josep Maria Pujals és actualment tinent d’alcalde de Governació i Serveis Generals i podria ser l’aposta sorpresa de Josep Poblet per esdevenir president de l’Autoritat Portuària. Està considerat un bon gestor però és una persona que mai ha tingut una activitat política destacada fora del seu municipi, Vila-seca.

Un tercer nom que apareix a les travesses és el del regidor a l’ajuntament de Tarragona, Raül Font. Aquesta tercera via que donaria a Font la presidència de l’Autoritat Portuària, però, és impossible perquè el nomenament és responsabilitat única i exclusivament de Convergència Democràtica de Catalunya.

Finalment, cal destacar que el nom que havia sonat amb més força com a president del Port és el Joan Aregio. Fins i tot s’havia especulat amb que la seva renúncia a ser el proper alcaldable de CiU per Tarragona -lloc que ocuparà Victòria Forns- ho havia fet amb vistes a presidir l’Autoritat Portuària. Finalment, però, sembla que el seu nom va perdent pes fruit de la preponderància que va adquirint Josep Poblet dins el partit.

A. Muñoz-J.Siré

http://www.tarragona21.com

2 comentaris:

Viure als "Masos" ha dit...

Un gerent de Santa Tecla per al Port
Josep Andreu i Figueras, un dels màxims gestors de la xarxa sanitària, és ara el gran candidat a presidir l'Autoritat Portuària de Tarragona

És tarragoní, milita a CDC i l'avala la trajectòria professional
CiU té un tapat en la travessa de noms que han sortit a la palestra com a candidats a la presidència de l'Autoritat Portuària de Tarragona. Després que en les darreres setmanes s'hagin filtrat nombroses suposades candidatures –de manera tan sobtada com sembla que s'han esvaït, des del flamant director del Servei Català de Trànsit, Joan Aregio; fins a l'alcalde de Móra la Nova, Joan Sabanza; passant pel secretari de Vila-seca, Adolf Barceló, o fins i tot el regidor d'Hisenda, Xavier Farriol, a més d'altres noms de l'òrbita d'Unió Democràtica–, ara sembla que té molts números un semidesconegut de la primera línia política tarragonina, si bé molt valorat en la rereguarda: l'actual gerent de serveis socials i serveis de suport de la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla, Josep Andreu i Figueras.

Viure als "Masos" ha dit...

Encara no està decidit, però diverses fonts consultades han assenyalat l'home de confiança de Joan M. Adserà –director general i gerent de la xarxa, i militant històric de CDC– com la persona amb més possibilitats ara mateix per presidir el Port els propers anys –un càrrec que nomena Foment, però que proposa la Generalitat–, si bé El Punt ahir no va poder contactar amb l'interessat per poder-ho confirmar. Andreu seria el darrer home de la terna final de candidats avançada ahir per aquest diari, en què també hi hauria l'advocat i exdelegat vallenc Cèsar Puig –que hauria perdut punts per la falta de suport tot just de part de la militància de Valls– i el president regional de Pimec, Josep-Joaquim Sendra, que paradoxalment tindria menys padrins pel seu perfil poc polític, tot i que és germà del regidor convergent de la ciutat Jordi Sendra.
Trajectòria impecable
El full de serveis de Josep Andreu, en tot cas, quadra a la perfecció amb el perfil que busca el nou govern d'Artur Mas, el d'un gestor jove, responsable i capaç. I no cal dir que si és de CDC, com és el cas, i beneït per homes forts al territori com el darrer candidat al Parlament i president de la Diputació, Josep Poblet, molt millor. Només cal recordar, sense anar més lluny, que Andreu va ser designat el novembre passat com un dels cinc únics consellers nomenats pel grup de CiU a l'ens supracomarcal com a representant a l'assemblea general de Catalunya Caixa.
Fonts del partit definien ahir Josep Andreu –enginyer industrial superior i amb un màster en economia de la salut, nascut a Tarragona fa 46 anys– com “un gran professional, amb molta projecció, tremendament competent, capaç de fer equip, molt lleial i molt preparat”. “I amb el grau d'ambició necessària per progressar”, concloïen. En l'àmbit professional Andreu ha estat director de Mútua General de Seguros a la demarcació de Tarragona, abans d'exercir quatre anys com el primer gerent del Col·legi Oficial de Farmacèutics de la Província. Els darrers vuit anys ha treballat a la Xarxa Santa Tecla.
En paral·lel, Andreu ha desenvolupat diverses tasques internes a CDC, on milita des del 1998 i des del 2004 és membre del comitè executiu de la federació de Tarragona, càrrec des del qual ha format part de les converses amb UDC per a la formació de llistes electorals locals. Abans, des del 2000, també havia estat secretari d'organització del comitè local i membre del secretariat d'Indústria i Treball.
Un darrer apunt que pot ajudar a tancar el cercle: Andreu és de Tarragona –fins i tot hi té una activa vida social, com a integrant de la Germandat del Sant Ecce-Homo o vocal de pàdel del club de tennis–, d'on el PSC reclamava que fos natural el president del port. El nou delegat Joaquim Nin, en aquest sentit, també ho ha admès a El Punt aquesta setmana: “Tinc molt clar que el director del Port serà algú de vàlua, perquè el Port té un paper clau en el desenvolupament de la ciutat, i és obvi que aquesta persona ha de tenir una vinculació directa amb Tarragona”.