Aquest blog vol posar de manifest que a Móra la Nova hi ha veïns que simpatitzem amb qualsevol inversió que dinamitzi l'activitat econòmica de la Ribera d'Ebre així com informar de fets rellevants de l'actualitat local i comarcal i si s'escau fins i tot nacional o internacional.

dijous, 1 de desembre del 2011

La MADE projecta una càtedra amb les elèctriques i la URV


Els municipis de la Mesa d'alcaldes de l'energia vol institucionalitzar les relacions amb les elèctriques que operen al territori

La Mesa d’Alcaldes de l'Energia de Catalunya (MADE) ha acordat amb les elèctriques que operen en el seu àmbit impulsar la creació d'una càtedra adscrita a la URV dedicada a estudiar la relació entre energia i desenvolupament local. Aquesta és una de les principals novetats de la reunió celebrada dilluns a la tarda a porta tancada entre totes les empreses del sector implantades al territori i els set alcaldes de l'àmbit MADE, format pels municipis de Móra la Nova, Riba-roja d’Ebre, Ascó, la Fatarella, Vilalba dels Arcs, Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l'Infant.

La càtedra estaria formada per un director i un equip d’investigadors encarregats d'elaborar i publicar, si escau, estudis i propostes sobre el paper del sector energètic en el desenvolupament del món local. L’ens comptaria amb el suport econòmic dels set ajuntaments i les empreses elèctriques i acompliria, també, l’objectiu desitjat per la MADE d’institucionalitzar les relacions amb les elèctriques més enllà de la celebració de reunions o jornades un o dos cops l’any, com la celebrada ahir a Móra la Nova. En una segona fase, el director de la MADE, Joan Sabanza, anuncià també la proposta de crear un clúster empresarial al voltant de l’energia a l’àmbit de la MADE, un ens que en breu podria ampliar-se a quatre municipis més, Flix, la Torre de l’Espanyol, Garcia i Móra d’Ebre.


Tarifes en negociació

D'altra banda, els membres de la MADE també van avançar en les negociacions amb les elèctriques que operen al territori per tal que ofereixin la millor tarifa possible. «La realitat és que, malgrat que als nostres municipis es genera el 70 % de l’energia que consumeix Catalunya, no tenim la millor tarifa. Conec casos d’inversors que han optat per altres zones industrials de Catalunya perquè els costos elèctrics són menors, i això no pot succeir», lamentà, en aquest sentit, el president de la MADE, Jordi Jardí.

Les elèctriques, segons la MADE, es van mostrar receptives a la proposta, raó per la qual Jardí espera poder signar en breu un acord per escrit. A la reunió també es va posar sobre la taula la necessitat de promoure una formació especialitzada al voltant de l’energia als instituts de la comarca i s’anuncià que la Generalitat, a través de l’ICAEN, ha mostrat la voluntat de participar activament en les reunions de la mesa d’alcaldes.

Renovables

Els cinc principals països europeus amb major dèficit comercial imputable a les importacions de gas, petroli i carbó són, en aquest ordre, Grècia, Irlanda, Portugal, Espanya i Itàlia. És una factura que genera any rere any més despesa i més deute.

L’aposta en l'estalvi i l'eficiència energètica i en l'impuls de les energies renovables és clau per redreçar aquesta greu situació. Així ho va posar de manifest ahir el catedràtic de recursos energètics de la UB, Mariano Marzo, convidat estrella de la jornada organitzada per la mesa d’alcaldes al pavelló firal de Móra la Nova. Marzo oferí una lliçó magistral sobre el sector i subministrà diverses claus per entendre la complexa situació actual.

Escenari preocupant
Afirmà que els combustibles fòssils estan lluny d'esgotar-se però que el problema radica en la seva extracció, que els Estats Units s'oposen amb vehemència a qualsevol tractat de reducció d'emissions de CO2 ja que és el país que disposa de més reserves de carbó, que a la Xina hi ha 20 vehicles per cada 1.000 habitants mentre que a la Unió Europea la relació és de 650 vehicles per habitant o que els països membres de l'OPEP estan obtenint uns ingressos multimilionaris a causa de l'augment constant del petroli... «en definitiva, que l’energia és poder». Davant, doncs, d'un escenari amb preus elevats dels carburants, un augment de les emissions i una major dependència dels països productors, Marzo propugnà, entre d'altres mesures, l’impuls de les renovables «fins allà on sigui possible ja que són fonts autòctones».

En aquesta línia, l'alt càrrec de Gas Natural i també ponent de la jornada, Joan Puertas, anuncià que les elèctriques no apostaran per l'energia d'origen fòssil i que, en canvi, hi ha destacats plans d'expansió en el sector renovable.

L’especialització energètica i la inversió en I+D, claus per al futur de la zona Made

1 comentari:

Viure als "Masos" ha dit...

Aprofundir en l'especialització energètica dels municipis de la Ribera d'Ebre i el Baix Camp amb l'establiment d'un clúster industrial i de recerca per atreure noves inversions i implantacions de centrals energètiques és la gran prioritat per a la Mesa d'Alcaldes de l'Energia de Catalunya (Made). Així ho ha constatat aquesta entitat, que agrupa els set municipis que concentren el 70% de la producció de l'energia consumida a Catalunya, en la primera jornada de debat Energia i desenvolupament, celebrada ahir a Móra la Nova. Els alcaldes insisteixen que en aquest territori no existeix un model econòmic alternatiu a la producció energètica. “Tenim exemples de molts anys que un altre model de creixement no existeix: la realitat és la que és”, va afirmar el director de la Made, Joan Sabanza, en declaracions a l'ACN. En la jornada d'ahir, aprofitant la presència del rector de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Xavier Grau, es va proposar crear una càtedra que estudiï la relació entre energia i desenvolupament local, i es va explicar que actualment s'està assajant en dues finques de Ginestar el conreu d'una planta xinesa de ràpid creixement per abastir una futura planta de biomassa.