És per aquest motiu que s'ha pres la decisió d'organitzar la FIRA INTERCOMARCAL DE L'OLI, que se celebrarà anualment l'últim cap de setmana del mes de gener, amb la voluntat de difondre i promocionar els diferents olis que es produeixen a les nostres terres.
La excel.lent situació geogràfica i de confluència d'una àmplia zona productora d'olis de gran qualitat. D'una banda, els olis de la prestigiosa DOP Siurana, d'altra els excel.lents olis de la DOP Terra Alta, i entres les dues els olis de la Ribera d'Ebre. Així, és el lloc idoni per fer un aparador de tots els nostres olis i que el consumidor pugui triar aquell que més li agradi.
La fira és farà al llarg d'un dissabte i diumenge i es realitzarà al Pavelló Firal on hi ha representades les cooperatives i almàsseres de les tres comarques participants. Aquestes se situen segons la DOP a que pertanyin. Així, d'aquesta manera es podran apreciar els diferents olis segons el seu origen.
2 comentaris:
"El conseller d'Agricultura, Josep M. Pelegrí, va inaugurar oficialment ahir a les sis de la tarda la novena edició de la Fira Intercomarcal de l'Oli (FIO). Fins avui a les vuit del vespre, un total de 33 expositors donen a conèixer els seus olis al pavelló firal de Móra la Nova. En la també novena edició del concurs d'olis es va proclamar millor oli de la FIO 2011 el de l'Agrícola i Secció de Crèdit La Ginesta, de la vila de Ginestar.
“És un plaer tornar a assistir a aquesta consolidada fira intercomarcal, que ofereix un producte de tanta qualitat”, va afirmar Pelegrí. “La meva voluntat és acompanyar totes aquestes empreses per expandir el consum dels seus productes a casa nostra i, fins i tot, fora de les nostres fronteres”, va apuntar. El conseller d'Agricultura va insistir a manifestar que no es pot manipular directament el preu del mercat, però que es posava al servei del sector oleícola, perquè s'animi a trobar alternatives com ara la de l'exportació.
Olis premiats
En l'entrega de premis que es va portar a terme després de la inauguració, també van resultar guanyadors en les diverses categories la Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de la Palma d'Ebre (primer premi d'olis de la DOP Siurana); l'oli de l'Agrícola i Secció de Crèdit Terra Alta Caterra, de la Pobla de Massaluca (primer premi d'olis de la DOP Terra Alta); la Cooperativa Sant Isidre de la Fatarella (segon premi d'olis de la DOP Terra Alta), i l'Agrícola i Secció de Crèdit de La Serra d'Almos (el segon premi d'olis de la DOP Siurana).
Pel que fa a la categoria d'olis verges extra amb predomini d'oliva arbequina, el primer premi va ser per a Montbaix Oli, SL, de Móra la Nova, i el segon per a Olis Ecològics Helga Harbig, de Rasquera. Finalment, en la categoria d'olis verges extra sense predomini d'oliva arbequina, el primer premi també va ser per a l'Agrícola i Secció de crèdit La Ginesta. El segon va ser per a l'Agrícola i Secció de Crèdit La Torre de l'Espanyol.
Avui la fira obre les portes a les deu del matí, amb un esmorzar popular amb la típica clotxa –hi ha venda anticipada de tiquets–. Durant tot el matí es pot gaudir de la demostració del funcionament d'una microalmàssera que elabora oli d'oliva, a càrrec de l'empresa Inoxcavònia, així com del concurs d'allioli, amb inscripcions obertes durant tot el mateix dilluns.
D'altra banda, a les sis de la tarda, després del berenar popular, té lloc la presentació del llibre sobre gastronomia Què cuinem a Móra la Nova, en el marc de la qual s'ha previst obsequiar els assistents amb un exemplar de l'obra. Més tard, a les set, es porta a terme el lliurament de premis de la segona edició del concurs de fotografia digital. La fira intercomarcal de l'oli, en què prenen part cooperatives de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat, es clou a les vuit del vespre, després del sorteig de diversos lots d'oli."
"Entre els actes del matí, a més del popular esmorzar de la clotxa, hi havia la presentació d’un petit molí d’oli portàtil, comercialitzat per l’empresa del municipi Inoxcavònia SL. L’aparell, que va despertar força curiositat entre els visitants de la fira, permet que una petita explotació familiar es pugui fer el seu propi oli. La maquinària, procedent d’Itàlia, permet processar entre 20 i 30 quilos d’olives a l’hora, el que suposa poder disposar d’uns sis litres d’oli. Segons explicà al Diari el responsable de l’empresa, Juan Antonio Grañena, aquests petits molins portàtils s’adrecen a particulars i petits productors que vulguin disposar del seu propi oli sense haver de passar per un gran molí; «fet que els permet aconseguir una millor qualitat». Però també estan pensats per a cooperatives o grans productors. «Les indústries poden utilitzar-lo per provar les produccions i determinar quin és el moment òptim de recol·lecció de les olives, abans de posar en marxa els grans molins». L’aparell més barat té un preu de 6.000 euros. «De moment n’hem venut uns pocs, però la gent està mostrant molt d’interès», afegí.
Un altre dels actes estrella de l’última jornada de FIO va ser el concurs d’allioli. Per posar punt i final al certamen, demà dimarts tindrà lloc un tast comentat d’olis per a professionals, a càrrec dels tècnics del Panell de Tast Oficial d’Olis de Catalunya, a les 19.00 hores al restaurant Barcelona."
Publica un comentari a l'entrada